Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångt kring helgens timmerkoja

Annons

Dryga 200 åhörare bänkade sig i Vansbroteatern i lördags när Saxdalens manskör bjöd på sångspelet Helgdagskväll vid timmerkojan.

Få svenska poeter har en så självklar plats i allmänhetens hjärtan som Dan Andersson. Hans vemodiga vildmarkspoesi om armod och hårt arbete har också i tonsatta versioner kommit att bli en del av den svenska folkviseskatten.

Detta har Saxdalens manskör tagit fasta på i sångspelet Helgdagskväll vid timmerkojan som uruppfördes redan 1988 till 100-årsminnet av Dan Anderssons födelse. Spelet blev det stora genombrottet för kören och har sedan dess framförts mer än 100 gånger runt om i Norden och även i USA.

Kring de kända melodierna skapar kören och musikanterna en stämning och en inramning som gör att publiken nästan kan känna doften av den tunga milröken. Kända figurer som Björnbergs-Jon, Gunnar Vägman med flera passerar revy i blandningen av sånger och berättelser.

Att spelet nått stora framgångar är inte svårt att förstå och av Vansbropublikens ovationer att döma var lördagens föreställning inget undantag.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons