Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trängslets pengar går Älvdalen förbi

Annons

Varje år avsätts en stora summa pengar till regleringsfonderna för Trängslet och Siljan. Av de pengarna reserveras först en del till en fond för skador som kan uppkomma till följd av regleringen. Övriga pengar blir så kallade bygdepengar.

För några år sedan sökte Särna, som är den socken som drabbats värst av regleringens följder, bidrag från den skadefonden.

- Då kommunen är markägare var det kommunen som sökte och erhöll ett bidrag för rensning av stränderna vid Särnasjön, säger Östen Sjögren i Särna.

- På samma vis borde Mora ha gjort och först prövat möjligheten att få pengarna den vägen. Då hade det inte drabbat de så kallade bygdemedlen.

Östen är en av många som är besviken på länsstyrelsens fördelning av medlen ur Trängslets regleringsfond.

- Där skadorna av regleringen är störst, dit ska också merparten av pengarna, menar han.

I år fick Mora 760 000 kronor medan Älvdalen, som har en rad kraftverksdammar i älven, fick 1 290 000 kronor. Lägg därtill att Mora även fick 158 750 kronor ur Siljans regleringsfond.

- Länsstyrelsen skulle ha uppmanat Mora att istället få ansökningarna prövade av miljödomstolen för att få skadorna reglerade den vägen, menar Östen Sjögren.

Östen Sjögren är också besviken på Älvdalens kommun som, trots att den är markägare, avstår att söka medel för att reparera de skador som sker i Särnasjön.

- Vattendomstolen har en gång gett oss rätt, men kommunen bryr sig inte ens om att söka pengarna, säger Östen Sjögren, som har en motion liggande i ärendet.

I Särna finns ingen förståelse för att Trängslets regleringsfondpengar ska gå till muddringsarbeten och reparationer av vattenskador i Mora och framförallt inte så mycket pengar.

- Först och främst skulle vattenskadefondens pengar använda till det. Sedan finns ju Siljans regleringsfond och även där finns en fond för vattenskador, säger Östen Sjögren.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons