Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tränande rallyförare i krock

Annons

Olyckan inträffade på den sträcka som heter Lejen och som startar på Nåsvägen och avslutas inne i Fredriksberg.

Olycksplatsen ligger på vägen mot Kullerberget, cirka en mil nordväst om Fredriksberg.

Under rekognosceringen är inte vägen avlyst och det innebär att de tävlande ska ta hänsyn till att det kan finnas trafik på vägen. De flesta känner dock till när det är träning eller rekognoscering och undviker att åka på de aktuella vägarna vid de tidpunkterna.

I det nu aktuella fallet hade privatbilisten kommit ut till rally-sträckan från en stickväg. Han hade kört cirka 300 meter när han mötte rallyekipaget.

- Jag visste att det körde rallybilar på vägen och tog det extra försiktigt och stannade direkt jag såg att bilen kom emot mig, säger föraren av privatbilen.

Han körde en Land Rover av större modell och det gjorde att den personbil som rallyförarna färdades i fick omfattande skador. Föraren i rallyekipaget klarade sig med lindriga skador, men kartläsaren fick föras till sjukhus för vård. Det är dock oklart hur omfattande de är.

Räddningstjänsten i Fredriksberg kallades till platsen och eftersom det var närmast till olycksplatsen från målet körde den vägen. Men hela tiden kom det nya träningsekipage som släppts in från starten och vid två tillfällen blev räddningstjänstens fordon stående i diket och fick koppla av sin vagn för att först få upp fordonet på vägen och sedan vagnen.

Detta vållade irritation både bland de tävlande och räddningspersonal.

Lyckligtvis var det bara en person som skadats och han hade blivit omhändertagen av passerande.

Flera av dem som tidningen har pratat med i trakterna där rallyt ska köras är både upprörda och skrämda av med vilken fart rally-ekipagen kör. Det handlar inte bara om på sträckorna utan också mellan sträckorna på allmän väg.

Tobias Johansson, Ludvika MS, ska köra Svenska Rallyt och han är kritisk till hur tidsschemat ser ut för de tävlande.

- Vi ska hinna köra sex sträckor två gånger på en dag och det är så tajt att vi inte hinner äta, säger Johansson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons