Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träna så länge det känns bra

Annons

Fråga: Är det bra att en 77-åring tar i hårt på gym och tre gånger i veckan. Ej nybörjare, joggar mycket, går ofta med stavar. Dansar gammeldans, squaredans och arbetar i trädgården.

Har märkt att på senaste 10 åren slår hjärtat ojämnt ibland, särskilt när jag lägger mig, men inte alltid. Kan detta ha något samband med gymarbetet.

Som du förstår anser jag mig fullt fisk.

Svar: Jag tycker att du borde göra en hälsokontroll, inte för att jag tror att det skulle vara något fel utan för att utesluta något problem. När man tränar styrketräning så tränar man även hjärtmuskeln och jag tycker kanske att tre dagars hård träning låter lite mycket men annars tycker jag att man ska träna så länge kroppen mår bra och man inte utsätter sig för fara.

Fråga: Jag har varit och köpt en gainer för att jag vill öka i vikt och få större muskler men jag vet inte riktigt när jag ska dricka den för att få bästa resultat. När?

Svar: En gainer innehåller både kolhydrater, protein och oftast lite fett och meningen med den är att den ska intas direkt efter din träning för att kroppen ska få i sig de ämnen som den behöver för att återhämtningen ska bli mest effektiv. De innehåller oftast en blandning av snabba och långsamma kolhydrater för det är vad kroppen behöver efter ett pass. Vill man ha en större viktuppgång så kan man ta en extra om dagen i ett par veckor, men kom ihåg att alla svarar olika på kosttillskott.

Fråga: Jag undrar om de där magplattorna med ström i fungerar. Jag har sett dem på tv-shop.

Svar: Jag tror att jag vet vad du menar och jag har faktiskt provat en sådan och visst kände jag något i magen men jag tycker inte att det motsvarar vad exempelvis crunches gör (sit-ups).

Jag tyckte inte att man fick en full muskelsammandragning och det är det man är ute efter när man ska träna musklerna. Personligen skulle jag lägga pengarna på ett gymkort för jag tror inte det finns någon genväg utan det är hårt arbete som gäller.

77-ÅRING

Mer läsning

Annons