Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traktorpulling blev publiksuccé

Annons


Traktorvrålet var öronbedövande och den svart röken steg upp i skyn. Flera tusen personer stod omkring banan och bevittnade de storslagna monstren. Det var urkrafter som släpptes lösa när de gigantiska motorerna fick sitt bränsle och började släppa loss sina hästkrafter.
Efter sig drog de en tung släde, allt på en packad hal lerjord, drygt 10 meter bred och 100 meter lång. Släden de drog blir tyngre och tyngre ju längre den dras.
Tävlingarna kördes i sex olika klasser och förarna berömde arrangörerna för de fina banorna.

En av deltagarna var Dansken Sören Dahl, han körde en traktor med en Fiatmotor på 2000 hk. Han deltog i både klasserna 3500 Mod + 2WD och 4500 Mod.
-Jag kontaktades och blev tillfrågad om jag ville upp och köra, berättar han och förklarar att det är en god konkurrens i Sverige.
Han team "Big Mama" består av 12 personer. Själv har han kört traktorpulling i 10 år.
-Man får experimentera och testa, försöka bygga något som är stabilt, svarar han när jag undrar varför han håller på med just detta.

Om det är ett bra "drag" kan traktorerna komma upp i cirka 50 km/h och då avverkar de 100 meter på något över nio sekunder. Och när speakern ropar "Full-pull" så innebär det att traktorn dragit släpet hela sträckan ut.
Dessa monstertraktorer kan ha ända upp till fem V8-motorer och bakhjulen är enorma, medan framhjulen knappt ser ut att hålla för tyngden. Från början kommer fenomenet från USA och Nordamerika och intresset stiger nu även i Europa.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons