Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikkurs för föräldrar

Annons

Den första januari 2006 beslutades det på riksdagsnivå att alla föräldrar, eller handledare, som ska övningsköra med ungdomar, ska gå en introduktionsutbildning för att bli behörig att övningsköra.

Lars Westfeldt på Lasses Trafikskola i Rättvik är mycket nöjd med utvecklingen.

Det handlar om tre klocktimmar med information för den som ska övningsköra med en elev. Allt för att göra den äldre och "erfarne" föraren medveten om de risker det medför att köra med en ung och oerfaren förare. Tanken är att få handledarna att köra som man gör på en trafikskola.

-När förslaget gick igenom förra året var vi i kåren lite skeptiska till en början, men jag tycker att det har fungerat jättebra, säger Lars Westfeldt.

Lars har haft sex stycken kurser under året som gått, och det har varit mellan 20 och 29 deltagare varje gång.

-Det är ingen lektion, utan mer information om alkohol, droger och risker i trafiken. Det är mycket fakta som väcker kunskap, även hos dem som haft körkort i flera år.

-Och det här har accepterats bra av föräldrarna, säger Westfeldt.

Lektionen kostar 300 kronor per elev och 400 kronor per förälder, eller handläggare. Det är begränsat hur många elever en handläggare får ha. Därför har man satt en gräns på att en elev får ha fyra handledare, och en handledare får ha fyra elever. Föräldern får sedan ett intyg som ska finnas med vid varje övningskörningstillfälle.

-Hittills har det fungerat bra, och samtidigt är det kul att det kommer in föräldrar som jag hade som elever för 30 år sedan, skrattar Westfeldt. Det är en fråga om att göra föräldrarna medvetna att det finns risker med att övningsköra med sina barn. Framför allt när det inte finns dubbelkommando i vanliga personbilar, säger Westfeldt.

CHRISTIAN LARS...N

Mer läsning

Annons