Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikfrågan: Cyklister har inte företräde

Annons


Förrvirring råder uppenbart när det gäller bestämmelsen om väjningsplikt mot gående vid övergångsställen. En läsare påpekar att det ofta händer, till exempel vid Tisken-parkeringen i Falun, att cyklister pressar sig över gatan och menar att bilisten ska lämna företräde och med fula tecken visar att bilisten har fel om bilföraren inte lämnar företräde.

Det händer också att bilförare stannar i mycket god tid för att släppa cyklister före över gatan, vilket orsakar förvirring hos både cyklist och bilförare över vad som verkligen gäller.

Fråga:

Gäller väjningsplikten vid övergångsställen även mot cyklister?

Undrande

Svar:

Nej. Väjningsplikten för fordonsförare gäller enbart mot gående, inte mot cyklister. Däremot betraktas cyklisten som gående om han eller hon stiger av cykeln före övergångsstället och leder cykeln över körbanan.

För den cyklande som kommer in på en väg från en cykelbana gäller väjningsplikt mot fordon som befinner sig på vägen.

Källa: Vägverkets hemsida

Inte för tidigt

och inte för sent

Fråga:

Min uppfattning är att folk bländar av alldeles för tidigt. Jag har känslan av att många bländar av så fort man ser billjus på långt, långt håll. Så, när ska man egentligen blända av helljuset vid möte?

Birgitta

Svar:

- Det är omöjligt att säga något avstånd, eftersom det beror på hur högt ljuset sitter, hur skarpt ljuset är, och så vidare. Så det enda man kan gå efter är att man inte får blända mötande. Det är något man måste avgöra själv. Ofta får man hjälp av den mötande. När man själv upplever att man blir bländad, bländar man av.

- Det är inte bra att blända av för tidigt, eller att sätta på helljuset för sent efter ett möte, eftersom man har klart begränsad sikt med halvljus. Men, som sagt, man får heller inte blända den mötande. Oftast är det frågan om tiondelar av en sekund för att göra helt rätt.

Siewert Andersson,

Dalarnas Trafiksäkerhetsförbund

Mer läsning

Annons