Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikansvarig vill ha kvar tågsträcka

Annons

- Sträckan Furudal-Edsbyn är dessutom viktig för hela Inlandsbanans framtid och en liten del av ett större sammanhang. Det är förbindelsen mellan inlandet och riksjärnvägsnätet i mellersta Norrland, säger Urban Sjölander.

Region Siljan har redan krävt att banan, som Banverket stängde på grund av säkerhetsskäl i slutet av förra året, ska öppnas igen.

Kommunerna i Ovanåker, Bollnäs, Rättvik och Orsa ska yttra sig i frågan. Likaså länsstyrelserna i Hälsingland och Dalarna, företag och organisationer. Banan tillhör riksjärnvägsnätet och är därmed Banverkets ansvar och ingår också i den nationella banhållningsplanen.

Banverket har också begärt in remissvar från myndigheter, företag och kommuner. Region Siljan har redan yttrat sig och är klart mot nedläggningen, Region Dalarna har inte yttrat sig än, men Länsstyrelsen i Gävleborg har initierat en opartisk utredning av frågan hos Mellansvenska Handelskammaren.

- Vi hoppas givetvis att vi får med oss Region Dalarna för järnvägssträckan är en del av ett större sammanhang inte minst vad gäller statens miljömål. Här kan en stor del av de tunga transporterna gå på järnväg i stället för på landsväg. Minst ett 30-tal kommuner är beroende av att banan fungerar och den kan bli lönsam, anser Urban Sjölander.

Frågan om järnvägen och förbindelsen mellan Furudal och Edsbyn behandlas även av Glesbygdsverket.

- Fungerar inte trafiken på sträckan Furudal-Edsbyn drabbas också trafiken på hela Inlandsbanan, säger Urban Sjölander, en synpunkt som även Region Siljan fört fram.

Flera företag har drivit trafik på sträckan, bland annat Vuxna Express.

Syllarna har ruttnat och underhållet och reparationerna av banan har beräknats till 16 till 18 miljoner kronor, enligt Banverket.

I huvudsak har banan trafikerats av trätåg. För närvarande är två skogsföretag intresserade av att använda järnvägen för en del av sina transporter. Totalt handlar det om cirka 4 400 vagnar per år.

Den 23 april sammanträder direktionen för Region Dalarna som ansvarar för kommunikationsfrågor i länet och då lämnar också styrelsen sitt yttrande i frågan.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons