Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafik: Lagom är bäst i bilstereon

Annons

Scenariot är säkert välbekant - du är ensam i bilen, kanske till och med ensam på en bilfri väg. Din favoritmusik suger sig ut ur högtalarna och fyller fordonet. Ingen klagande kompis i passagerarsätet eller gapande barn i baksätet. Det är du och musiken.

Kommissarie Kurt Wallander är bara en av många som gärna sätter sig i bilen för att få sin största musikupplevelse. Han fläskade gärna på med ett bombastiskt stycke klassisk musik i bilen.

Joppe Pihlgren, programledare i "Motorjournalen" på Kanal5 och före detta sångare i Docenterna, föredrar prat eller rock.

- När jag kör inne i stan så lyssnar jag rätt ofta på P1, för att det är intressant och lärorikt. Men om jag ska köra längre sträckor lyssnar jag helst på The Who, Rolling Stones eller mer obskyra band som Cast.

- Den frihetskänsla som det faktiskt är att köra bil blir starkare om man får vara i fred med bra musik. Jag blir påverkad av musiken, känner mig upprymd. Mår bra, helt enkelt.

På samma sätt som bra musik kan göra bilkörningen till en ren njutning kan dålig musik få motsatt effekt.

- Det kan vara jättejobbigt att lyssna på trist musik som låter som en synt som har stått på för länge. Då är det bättre att inte spel någon musik alls, säger Pihlgren.

Vilken typ av musik som får håret på dina underarmar att resa sig i givakt av välbehag är högst individuellt. Joppe Pihlgren skulle förmodligen inte vilja åka på bilsemester om rallyföraren Tina Thörner var bildiscjockey.

- Jag kör helst till Mix Megapol eller svenska artister som Per Gessle och Patrik Isaksson, säger hon.

- Jag väljer musik efter vilken sinnesstämning jag har. När jag ska motivera mig spelar jag något med fart i och när jag behöver lugna ner mig blir det något lugnare.

Sveriges senaste formel 1-förare Björn Wirdheim tycker att bilåkning är ett utmärkt tillfälle att lyssna på nya skivor.

- Senast köpte jag skivor med Le Mar och Air. Ska man köra långa sträckor blir det lätt långtråkigt. Då ser jag alltid till att ha med mig bra musik i bilen.

Enligt Carin Öblad, som har forskat vid Göteborgs universitet, ska musiken helst uppfattas som lite lagom. Åtminstone ur trafiksäkerhetssynpunkt.

I sin avhandling "Att använda musik - om bilen som konsertlokal" har hon studerat en grupp musiklyssnande bilförare i åldrarna 25 och 53 år. Om man ska sammanfatta resultatet av hennes forskning kan man konstatera att varje musikupplevelse är unik. Det betyder att man inte kan generalisera när det gäller vilken musik som är säker att köra till. Men enligt Carin Öblad finns det vissa mönster.

- Man ska vara försiktig med att utsätta sig för positiva överraskningar. Jag intervjuade en kvinna som helt förändrade attityd till dansbandsmusik när hon fick köra med Vikingarna i högtalarna, vilket gjorde henne väldigt fascinerad. Positiva överraskningar gör att föraren börjar fundera på musiken vilket stjäl koncentration från bilkörningen.

Andra saker som kan påverka körningen är musik som av någon anledning gör dig irriterad som favoritlåtar eftersom de är örhängen som du alltid hittar något nytt i och som gör dig fascinerad. Det gör att du lätt trycker gasen i botten i stället för att koncentrera dig på vägen.

Kurt Wallander är inte ensam om att helst sätta sig bakom ratten för att lyssna på musik. En tredjedel av Öblads intervjupersoner sade också att de fick sin största musikupplevelse i bilen. Orsakerna är flera. Bilen är ett litet rum, med lågt i tak där stereolyssningen fungerar perfekt. Dessutom behöver man inte tänka på att spela musiken på grannvänlig volym.

Öblad berättar också att många förare har "hemlig musik" som de inte vill spela inför andra och därför passar på att digga när de är ensamma i bilen.

- I bilen får man vara ensam med sitt musikval utan att någon klagar och kan repetera en viss sekvens flera gånger. Det kan bli en sensuell upplevelse.

- Alla har sin egen favoritgenre som de gillar att köra till. Du har säkert också det?

Jag tycker att det är ganska trivsamt att köra till hiphop.

- Det förstår jag mycket väl eftersom hiphop är väldigt rytmisk och har lite dynamik. Jag tycker också att hiphop är jättebra i vissa avseenden men så finns det andra som hatar hiphop. Det är när vi tolkar ljudet inne i huvudet som det uppstår musik. Så det där är mycket subjektivt.

En annan sak som kom fram var att många lever ut sina artistdrömmar i bilen. Carin Öblad är förvånad över hur många som sjunger i bilen.

- Jag tror att badrumssångaren är utdöd. Nu är det bilsångaren som gäller.

Nyligen har hon gjort en mindre undersökning om bilradion och vad som kommer att hända med den i framtiden. Enligt Öblad är den gamla hederliga bilradion på väg att försvinna. Nu pratar bilradioförsäljarna i stället om något som kan liknas vid en kommunikations-anläggning med bild och ljud.

Det kan innebära tv i baksätet, till och med i passagerarsätet, kartor och trafikinformation men också ren underhållning. Det finns även planer på att föraren ska kunna koppla upp sig till kontorets dator i bilen.

- Frågan är hur föraren klarar av all den här informationen. Någon borde undersöka människans reaktion på all multimedia. Det måste finnas ett samspel, annars tror jag att det blir kaos. (PM)

ANNIKA GOLDHAMMER

Mer läsning

Annons