Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träffsäkra eldpilar tände brasan

Annons

Allt har sin tid. Efter decenniers valborgsmässofirande i Sammilsdalsgropen bröts i fredags traditionen. Med ett par välriktade eldpilar såg ungdomskontorets Lars-Olov Igelström och Dan Driesel till att flotten några meter ut i älven fattade eld.

- Vi måste alltid se möjligheterna, sa kommunfullmäktiges ordförande Lasse Nygård i sitt valborgstal som passande nog handlade just om brytningstider. Han talade om brytningstider ur bondens perspektiv. Vinter blir vår och sommar med allt vad det innebär.

Många var skeptiska inför flytten av brasan från Gropen till Kajenområdet, medgav Nygård. Traditioner är till för att brytas, sade någon av de drygt 1 000 vårflanörerna.

- Det här var den tråkigaste brasan jag sett, sade en flicka modell yngre.

Visst var brasan liten, men den brann länge. Dessutom visste organisatörerna precis vad vårdkasen innehöll detta nydaningens år.

Det blev en välorganiserad föreställning med målsättningen att inte minst stävja ungdomsfylleriet. Massor av ungdomar drog fram längs gatorna. En och annan överförfriskad syntes till. I Sveasalen bjöds på allehanda ungdomlig underhållning och i S:t Persgården samlades föräldrar, Röda korsare och andra aktiva för att dra upp riktlinjerna för kvällen.

Alltmedan valborgsbrasans intensitet avtog visade brandmannaklubben sina pyrotekniska färdigheter. Visst var det lite av brytningstid. Lasse Nygård avslutade med att utbringa ett fyrfaldigt leve för våren innan han inbjöd till korvgrillning på Torget ända in på nattkröken.

Fotnot: En bra början, summerar Dan Driesel. Lite stökigt vid Konsumparkeringen blev det. Till nästa år är att vänta bättre ljud på Kajen, omplacering av fyrverkerierna och en större brasa längre ut i älven.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons