Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träffen - en viktig mötesplats

Annons

Hösten 1998 tog Ulla Söderstedt initiativet till den i dag mycket uppskattade verksamheten, som är avsedd för människor som förlorat en närstående, en livskamrat.

- Det är viktigt att ta sig ur den första förlamande sorgen, att våga möta andra människor och att samla kraft för att orka fortsätta leva, förklarar Ulla.

Hon fick idén till Träffen när Mockfjärds församling ordnade en Stiftsgårdsresa för några församlingsbor som just blivit ensamma.

- Alla har inte ett socialt nätverk och även för dem som har det kan det vara värdefullt att träffa och prata med andra som vet vad det innebär att förlora en nära och kär vän. Tanken med Träffen är att deltagarna ska hjälpa varandra ur ensamheten, berättar hon.

Och behovet är stort. Sedan hösten 1988 har antalet deltagare i Träffens månadsmöten ökat från ett tiotal till 40.

Mockfjärds församling ställde omgående upp med lokal och förtäring, och Gagnef-Floda Lions club ger bidrag till en programverksamhet. Under det senaste mötet i församlingsgården överlämnade Lions´ Lennart Fredriksson 2 000 kronor.

- Vi är helt eniga om att den här verksamheten förtjänar fortsatt stöd. Ni gör en jättefin insats. Jag är så gammal att jag minns när folk kunde gå hem till varandra utan att först ha fått inbjudningskort. Men så är det tyvärr inte längre. Men ni visar att social samvaro inte behöver vara så märkvärdig, att det räcker att samlas runt ett bord och samtala och utbyta erfarenheter. Fick vi det här att fungera överallt skulle vi ha en helt annan samhällsbild, sade Lennart Fredriksson.

Ulla Söderstedt tackade och berättade att gåvan räcker till ett helt års programverksamhet.

- I likhet med Slink in-orkestern, som i dag underhåller med musik och historier, brukar många av våra gäster medverka gratis, förklarade Ulla, som tillsammans med Margareta Lundin ansvarar för verksamheten.

De konstaterar att verksamheten fyller en stor funktion och de rekommenderar ansvariga i andra församlingar att dra igång liknande verksamheter:

- Kostnaderna är små, men nyttan av den här sociala samvaron är enorm.

Ett 20-tal personer deltog i den senaste träffen. Slink in-orkestern underhöll och Ulla Söderstedt läste en dikt.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons