Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träff om mat lockade hundratals elever

Annons

Arrangörerna för Matträffen strålade.

- Jag är oerhört överraskad över det stora intresset, säger Tord Eriksson från Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, en av huvudarrangörerna.

- Ambitionen var att väcka lite kunskap kring mat, hem och ekonomi. När vi tog initiativet till träffarna tänkte jag att kommer det hundra så får vi vara glada.

Det kom över åttahundrafemtio ungdomar som tittade, smakade, gick tipspromenad, testade luktsinnet och framförallt lyssnade på föredragen. Framåt kvällen kom de vuxna för att bättra på sin kunskap.

- I mitten på månaden åker vi vidare till Östersund för att för att förbereda för nästa träff, säger projektledare Gunilla Nelander från Hushållningssällskapet vilken även fick agera ljudtekniker under föredragen.

Eva Callmer, nutritionist vid Hälsomålet, Stockholms läns landsting inledde tillsammans med programledare Ulf Elfving.

Eva tog oss tillbaka till forntiden genom att berätta att vi fortfarande har samma behov som stenåldersmänniskorna hade innan hon i detalj informerade om hur vi ska äta för att både vi och miljön ska må bra.

Många frågor fick svar innan nästa föredragshållare tog plats på scenen.

- Vi tror mycket på lokala produkter och ni ungdomar kan vara med och påverka, sade Gunder Eriksson på Siljans Chark AB och Anita Hörnstein från Hushållningssällskapet höll med.

- Vi har haft studiebesök av bönder ända från Makedonien. De var mycket imponerade över att 216 bönder kan samarbeta, fortsatte Gunder innan Björn Risby, Falun kommuns Näringslivsprogram påminner oss om att Falun mest är känt för Falukorv, gruvan och skidspel och väldigt lite känt för sysselsättning, vilket han vill ändra på.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons