Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träff om bygderåd

Annons

En utökad interimsstyrelse fick uppdraget att arbeta vidare med stadgar och annat så att det kan bli ett möte i slutat av september.

Men intresset växer ute i byarna. Det har bildats nya intresseföreningar som Sundborns byaråd, Grycksbo Intresse- och bygdegårdsförening samt Vikabygdens intresseförening och i Aspeboda och Svartnäs diskuterar man också formerna. I Bjursås sockenrådet. Dessutom finns Framtid i Linghed samt Svärdsjö intresseförening..

I går kväll kom man inte längre än till en utökning av en utökning av interimsstyrelsen och en diskussion om formerna men tanken är att Falun också ska få en plats i organisationen som bygger på lokala intresseföreningar, kommunala byaråd, Dalarnas landsbygdsforum och Folkrörelserådet Hela Sverige ska leva.

Kommunalrådet Carl-Erik Nyström ledde överläggningarna. Han är en sorts fadder till de nya intresseföreningarna. Landsbygdsgruppen finns under honom i den kommunala hierarkin.

Han betonade ikten av att landsbugden tar tag i sina egna frågor.

Det blir ännu viktigare om kommunen genomför förlaget att avveckla den politiskt sammansatta landsbygdsgruppen efter valet och de frågorna läggs på kommunstyrelen.

Då måste det finnas folk som kan ta tag i de lokala frågorna och för fram dem, ansåg han.

Finns det en ide som är bärkraftig kan kommunen inte undgå att gå in med sina insatser, förklarade han.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons