Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traditionsenlig rakning

Annons

Bakgrunden till rakardagen är ett radioprogram, där en dalkulla som flyttat till Kanada berättade om Stora rakardagen som firades där. Traditionen gick tillbaka till den tid då trappers och skogshuggare under vårvintern kom ner till bebyggelsen igen. Under vintern hade skägg och hår växt rejält och det ordnades till fest när männen rakades till "sommarkostym".

Det här idén tände några hårbeväxta män i Orsa på. För tre år sedan hölls den första stora rakardagen och nu kan man säga att det blivit tradition även i Orsa att låta vinterpälsen falla under lite festligare former.

- I år var vi ett tiotal killar som hamnade under rakapparaten. Tillsammans med övriga familjemedlemmarna blev det ett 30-tal personer som firade rakardagen, berättar Jörgen Nohrin, en av ini-tiativtagarna.

Ser man tillbaka så bjöd premiäråret på snöväder när det rakades. Förra året var det blåsigt, kallt och ruggigt.

- Men i år var det första gången vi kunde fira i solsken. Det gjorde att vi höll på hela eftermiddagen och en bra bit in på kvällen. Bland annat hade vi en tipspromenad, Skäggrundan, som vanns av Göran Bäcker.

När mörkret sänkte sig över campingområdet begav sig rakdagsfirarna hemåt.

- Nu ska vi hem och ladda för nästa års rakfest. Det betyder att vi redan nu börjar odla skägg på nytt, skrattar Jörgen Nohrin.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons