Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgårdsdag på Gåsmossen

Annons

Nilla Hyllengren med maken Benny Josefsson bor på gården Gåsmossen, vars äldsta hus är från 1700-talet, sedan åtta år tillbaka.

Här har de en ekologiskt trädgård och ett kafé och en gårdsbutik med presentsaker.

Lördagens Trädgårdsdag var den femte i ordningen och innebar att det var öppet hus där man bjöd på lunch och de som ville fick plocka sparrispotatis och kunde betala vad man tyckte det var värt.

- Folk åker hit för att koppla av och ha det trevligt, säger Nilla Hyllengren.

De brukar ha öppet hus sex dagar per år och det har hänt att så många som 220 personer kommit till den gamla gården.

- Vi brukar annonsera i lokalpressen och i dag är det flera från Stockholm som har kommit hit, säger Nilla Hyllengren.

Gården är hennes mors föräldrahem och hon var den enda av syskonen som ville överta det. Tidigare bodde hon i Stockholm och arbetade som arbetsledare på ett tryckeri.

Birgitta Larsson från Järfälla, som sommarbor i Söderbärke, besökte Gåsmossen för fjärde året i rad tillsammans med sin make Bosse Larsson och sin 91-åriga faster Lilly Andersson och pekingesesen Herrman.

- Det är en tradition att åka hit och plocka grönsaker. Vi brukar åka hit på våren när de öppnar. Det är en oas, säger Birgitta Larsson.

Trubaduren Anders Haraldsson från Ludvika hade ett litet program där han spelade och sjöng för gästerna. Repertoaren var bland annat "Lilla Idas sommarvisa", "What a Wonderful World" och "Streets of London".

Ola Prenner från Gonäs som hade dottern Aurora, tio månader, i famnen var på Gåsmossen för andra gången. Första gången var på Jullunch förra året. Denna gång kom han dit med tio släktingar och kommer säkert att åka hit igen.

- Det är ett trevligt utflyktsmål, nyss uppfunnet, vi åker nog hit på skördefest i höst, säger Ola Prenner.

För tredje året i rad delades också Gåsmossenpriset ut. Det gick till kulturchefen i Smedjebackens kommun - Monica Berg. Motiveringen löd:

"För ork och förmåga att jobba vidare för kulturens skull trots allt mindre resurser. För kulturens skull och inte för sin egen".

Priset var en pokal och ett diplom och 2 200 kronor. När priset delades ut första gången 2000 var den 2 000 kronor och nästa år blir summan 2 300 kronor och det är tänkt att det ska öka med 100 kronor per år.

Monica Berg blev mycket glad och lite chockad över att motta priset.

- Jag är tacksam över priset och beundrar Nilla och Benny som förverkligat sin dröm och skapat den här oasen på Gåsmossen, sade den oförberedda Monica Berg i sitt tacktal.

KRISTIN OLSSON

Mer läsning

Annons