Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädfällning på höga höjder

Annons

En arborist fäller inte trädet från marken. Han sågar i stället ned trädet från toppen och nedåt. Med hjälp av spikskor och sele klättrar han upp och sågar av grenarna innan han till sist fäller stammen.

Tekniken är sällsynt. I Sverige finns det ännu ingen utbildning för den som vill kalla sig arborist och det finns få yrkesverksamma.

Leon Martini, som besöker mamma Minou i Nyhammar för att fälla ett träd, fick sin utbildning i England.

- Fördelen med det här sättet att arbeta är att man når trånga utrymmen. Trädet blir lätt att hantera och man förstör inte omgivningen som en lastmaskin gör, förklarar han.

På familjen Martinis ägor står en ståtlig tall, runt 20 meter hög.

- Skulle vi tagit ned trädet själva hade vi blivit tvungna att ta hand om 30 små björkar som skulle ha förstörts, säger Minou som är tacksam över att få hjälp av sonen.

Leon ser ut att gå i en trappa när han klättrar uppför tallen. Efter några minuter har han tagit sig till toppen, där han fäster en säkerhetslina. Sen tar han sig ned till grenarna längst ned, firar upp motorsågen med ett rep och börjar kapa grenarna.

- Han lägger grenarna i en hög som fungerar som en kraschmatta när han ska ta ned stammen, säger Minou.

Snart har Leon bara kronan kvar. Han säkrar sig på nytt och efter att ha sågat mindre jack i trädet tippar han kronan precis dit han vill - på kraschmattan av grenar.

Sedan tar han sig an stammen. Drygt två meter långa bitar faller ned på mattan. När bara några meter återstår hoppar Leon ned på marken. Till den sista biten behöver han en kraftigare motorsåg.

Leon kan pusta ut bredvid den en gång så ståtliga tallen som nu ligger samlad inom några meters radie.

- Det är ett tungt arbete, kroppen tar mycket stryk, säger Leon som efter tre år som arborist gjort sitt yrke till ett extraknäck vid

sidan om studierna i Kalmar.

Spektakulärt som det är, förekommer det också en hel del

yrkesskador.

- Det händer att motorsågen slår upp mot till exempel ansiktet. Att man trillar ned är inte så vanligt, selen fångar upp bra, berättar Leon.

Han har klarat sig relativt bra från skador, men en arbetsskada kommer att sitta i länge.

- Jag tittar alltid på träd. Kollar om de är på väg att falla eller om de är rätt beskurna.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons