Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träd skymmer utsikt

Annons

För drygt ett år sedan uppmärksammade bostadsrättsföreningen kommunen på att björkarna vid Storgatan vuxit sig alltför stora. Enligt Bellbos bostadsrättsförening lovade kommunen att tukta björkarna så att utsikten över Siljan blev återställd.

- Vilket inte har skett. I dag är björkarna stora och vildvuxna och skymmer helt den vackra utsikt över Siljan som vi fick betala med hög insats. Om sommaren kommer fåglar och lämnar avföring på balkonger. Det har till och med hänt att ungdomar klättrat upp i dessa träd och kikat in i lägenheter. Dessutom har vi stora problem med löv som blåser in på balkonger - och om vårarna är det besvär med pollen, förklarar föreningen i sin anmälan till JO.

Föreningen menar att det kommunen negligerar problemet och att det nu handlar om prestige från kommunens sida.

- Hur länge ska vi behöva finna oss i denna olägenhet. Över gatan mittemot ligger Konsum. Där har björkarna tagits bort för flera år sedan på grund av bilparkering. Varför denna skillnad, skriver föreningen.

Föreningen kräver att JO utreder kommunens handläggning av ärendet. Kommunens gatuchef Thore Helsing menar att frågan är på väg mot en lösning.

- Vi hade ett möte i november. Då beslutade vi att tillförordnade stadsarkitekten skulle ta fram ett förslag. Det förslaget går ut på att byta ut björkarna. Föreningen måste ha gått händelserna i förväg. Vad jag förstår är saken på väg mot en lösning, säger Thore Helsing.

- Under våren lägger jag ett förslag till kommunstyrelsen. Jag är i princip klar med arbetet. Tanken är att ta bort befintliga och plantera andra träd, exempelvis Ornäsbjörk som är bättre ut pollenhänseende. Träden placering bör också förskjutas söderut för att inte skada utsikten, säger stadsarkitekt Tommy Ek.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons