Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träd flyttas från centrum

Annons

I vår påbörjas ombyggnaden av Stationsgatan i Borlänge centrum.

En av de första uppgifterna blir att ta bort 30-talet träd, och återplantera dem i Tångringsparken. 21 näverhäggar och sju lindar ska flyttas dit.

När gatan byggts om ska nya träd planteras. 25 lindar mitt i gatan och 21 näverhäggar vid sidan om.

Då de nya träden är mindre än de som finns i dag kommer det under de kommande åren att vara mindre grönt i centrum än tidigare.

-De nya är små i storlek i förhållande till de som finns i dag, konstaterar Katarina Nilsson, landskapsarkitekt vid Borlänge Energi.

-Det blir mindre grönt i nyplanteringssituationen. Men när träden blir uppväxta har man mer grönska. Men det tar en del år.

Man har valt att inte flytta träden inom Stationsgatan, då man inte vill riskera att misslyckas med flytten, att de inte ska ta sig på sina nya platser,

Lindarna som sätts är snäppet större än de som planterades i Framtidsdalen. Stamomfånget är 20-25 centimeter. De går inte att bryta av. Det har varit mycket diskussioner om vilka träd som ska planteras, och hur.

- Det har utretts noga. Lind är ett bra stadsträd som tål mycket. De blir stora på sikt och mitt i gatan får de möjlighet att breda ut sig. De har också lång livslängd. Flera hundra år.

-Näverhäggen på sidan om, på trottoarpartierna, blir inte lika stor men är mer snabbväxande. Näverhäggen är gammal när den är 70-80 år, säger Katarina Nilsson.

Även de två nya rondeller som byggs, vid Ovanbrogatan och Jussi Björlings väg, kommer att få träd. Här ska ginnalalönn planteras den ena och pelarasp i den andra.

Att de närmare 30 träd som flyttas hamnar i Tångringsparken har sin förklaring. Katarina Nilsson berättar att lekplatsen är ska rustas upp under året:

-Då passar det bra att plantera dem där. Vi kan också ställa alla på samma ställe. Det underlättar, då de behöver skötas om.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons