Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trä-vligt på slöjdarnas julmarknad i Gonäs

Annons

Gunnar Asplund, bygdens ledande trägubbe som finns på plats med sina alster vid årets julmarknad, har också ett speciellt förhållande till byskolan.

Här fanns hans första snickerbo där han fick de första lärospånen (oj!) i umgänget med trä.

- En bricka och ett radiobord var nog det första jag gjorde och hemma har jag en skål och en slev som jag gjorde i slöjden 1947, berättar Gunnar för en journalist vars meriter på området inskränker sig till fyra terminers tillverkning av ett skärbräde.

Gunnar blev, som bekant, e´ smula hävligare.

Han visar upp ett arbete - en klocka med vidhängandande termometer - som måste få alla kännare av träarbete smått lyriska. Prislappens krumelurer är löjliga.

Man vågar knappt tänka på ur många timmar Robinson det tagit honom att åstadkomma detta kombinerade mäster - och urverk.

- Det är 56 olika delar, anförtror han oss i förbigående.

56 bitar att låta sig förbluffas av. Här has det stadig hand och säker blick.

Timpenning är ett ord han inte kan stava till men prislappen ger besked om att den som lämnar Gonäs gamla skola med det här (konst-ur)verket så småningom har köpt en klocka med en ohygglig massa slöjdkonst som bonus.

- De som värderar det här arbetet högst är givetvis folk som själva har försökt sig på slöjd, noterar han.

Hela Gonäs skola sjuder av liv en helg som denna. I varje hörn är örfilar och läxförhör utbytt mot trivsel och social samvaro.

Väsmansbygdens Nyckelharpsgille spred extra glädje med sina stråkdrag på lördag eftermiddag och Kent Uthbergs spelade stampvänlig musik på söndag.

I övrigt var det "Lika", som vi säger i riktnummerområde 0240. Det betyder försäljning av julgranar, lotterier, servering och allmänt trivsamt.

Precis som alltid i Olga Turessons gamla skola.

Sa jag att Gonäs IK var medarrangörer?

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons