Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trä framtidens melodi i Berget

Annons

Det är huvudprodukterna för framgångsrika företaget Bergslagens Träcenter AB på gruvområdet i Grängesberg.

Det handlar om före detta Brattbergs Träförädling som för ett par år sedan bröt upp från Ställberg i Örebro län och flyttade till Grängesberg. Förra månaden nyregistrerades företaget som aktiebolag och fick sitt nya namn.

- När vi flyttade hit var vi bara tre med mig. Men under det senaste året har vi ökat väldigt mycket och personalstyrkan har blivit större efter hand. I dag är vi nio som jobbar fast på heltid inklusive mig och min fru Rose-Marie. Dessutom har jag tagit in tre extra till hjälp, berättar företagaren Bo Hellsing som låter förstå att det kan bli fler nyanställningar i en framtid.

- Ja, målsättningen är att vi ska kunna ligga på en ordernivå som gör att vi kan vara runt tio, elva anställda på heltid.

Hellsing är mycket nöjd med sina medarbetare. De besitter ett värdefullt kunnande och flera har tidigare arbetat vid de nu nedlagda sågverken i Grangärde och Nyhammar.

- Jag har haft förmånen att få duktigt folk. Det krävs faktiskt att man är trägubbe när man jobbar här, berättar han medan spikpistolerna smäller och bräder snabbt förvandlas till jättelika trälårar.

- Här har vi också en bra åldersfördelning med både yngre och äldre. De yngsta har mycket att lära av de äldre med stor erfarenhet av träarbete, fortsätter Hellsing som stortrivs med sitt team.

Bland de största kunderna märks ABB, GIA, och Hedemora Industriackustik som köper stora mängder träemballage. Till Spendrups levereras massor av engångspallar så kallade halvpallar för dryckeshanteringen.

En förädlad produkt som blivit betydande är rustika rastmöbler i hyvlat och fasat virke. Cirka 300 levereras årligen, lackade och monteringsfärdiga, till anrika Grythyttans stålmöbler som breddat sortimentet med en utemöbel helt i trä.

Hellsing ser framtiden an med stor tillförsikt. Orderingången är god och det är fullt upp hela tiden. Det är nästan som om företaget håller på att växa ur lokalerna.

- Vi trivs bra här i Grängesberg. Här har vi ett perfekt läge för transporterna in och ut och det är nära till Ludvika. Dessutom har vi ett fint samarbete med snickeriet (grannföretaget). Vi brukar hjälpas åt när det behövs, slutar han.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons