Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsten firar med logdans

Annons

- Att fylla sextio kunde jag acceptera, men 70, det låter mycket. Så säger Torsten Sundén, som firar sin högtidsdag på måndag den 28 juni.

Att sätta en etikett på Torsten som kort beskriver vad han sysslat med och är intresserad av är inte enkelt. Det började i Karlsbyheden, för snart 70 år sedan, där Torsten föddes och växte upp. Att det var läraryrket som lockade stod snart klart och i början av 1950-talet tog han realexamen. Därpå följde studier på Bosöns Idrottsfolkhögskola på Lidingö. Torsten hade gymnastiklärardrömmar. 1956 tog han folkskollärarexamen vid seminariet i Karlstad. Militärtjänst vid Flygets Kadettskola hanns också med, innan det var dags för Torsten att fatta visselpipan och bli gymnastiklärare. Han hamnade i den småländska orten Virserum, där han arbetade som ämneslärare i matte och fysik och där även hans intresse för föreningslivet väcktes.

- Att vara gymnastiklärare var inte fel, men att behålla yrket till 65 var inget som lockade mig, berättar Torsten.

Inte heller matten och fysiken kändes dock helt rätt.

- Det jag undervisade om var lagar som inte förändrades och som inte kunde diskuteras, säger Torsten.

- Jag sade ungefär samma saker om och om igen.

Sagt och gjort, snart bytte Torsten stad och yrke, och 1966 hamnade han i Nyköping som utbildningsassistent.

- Jag var med och byggde upp landstingets utbildningsverksamhet från början.

Senare varvades uppdrag för Landstingsförbundet med arbete i Uppsala tills han slutligen 1975 åter kom hem till Falun.

- Egentligen var det inte meningen att jag skulle "komma hem igen", men det blev så att jag tog över föräldrahemmet och bosatte mig här för gott.

De första tio åren i Falun ägnades åt att bygga upp vårdskolan. När läroverket lades ned fick Torsten idén att landstinget kunde ta över byggnaden.

- Det hela blev väldigt lyckat. I anslutning till Läroverket fanns gamla Missionskyrkan. När den revs byggdes en konserthall där - det som i dag är Kristinehallen.

- Det mesta i mitt yrkesliv har handlat om att bygga upp utbildningar. Lyckligtvis "hann jag undan i tid" innan nedskärningarna började när jag gick i pension vid 60.

Efter pensionen har Torsten engagerat sig politiskt. Han sitter i servicenämnden och är även aktiv i landstingsfullmäktige för Centerpartiet. I höst kommer han även att träda in i kommunfullmäktige.

- Det blir ett stort ansvar. Men det är roligt.

Idrotts- och föreningsverksamhet har varit något Torsten ägnat mycket av sin fritid åt. Hans hjärta har klappat lite extra för landsbygden.

- Jag har kämpat för en levande landsbygd. När jag tog över föräldrahemmet fick vi en loge över som jag inte visste vad jag skulle göra av. Då drog vi helt enkelt i gång logdans och kallade det Sundéns loge. Under de elva år som Torsten hållit logdans har över 50 000 fått tiljorna att gunga på Sundéns loge.

- Under de här åren har jag sett hur flera populära dansställen i Dalarna försvunnit, snart är vi de enda stället som har dans på midsommarafton.

Torsten tar ett år i taget vad gäller logdansarrangemangen.

Födelsedagen firas förstås med mottagning på Sundéns loge på eftermiddagen tillsammans med släkt och vänner.

SVANTE WELIN

Mer läsning

Annons