Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Törs snart inte gå ut

Annons

- Vi har inget emot att det finns djur i fäbodarna, men de ska hålla sig ute i skogen på dagarna. Så här kan det bara inte fortsätta.

Stugägare och bofasta i Rämma fäbodar målar upp en ganska så otrevlig bild av livet i Rämma fäbodar. Med kor och tjurar som förstör egendom, tvingar folk att stanna inne och till och med skadar människor.

Grete Dahlrot är en av de som bor i Rämma under långa tider.

För några veckor sedan råkade hon ut för en otrevlig händelse:

- En ko stångade mig så att jag ramlade. Sedan trampade den på mig så att jag fick två revben knäckta, berättar hon upprört.

Lars Sundman, en av dem som är mest upprörd över djurens framfart, blev räddningen för Grete.

- Jag lyckades köra iväg kon när hon stod och trampade på Grete, berättar han.

Händelsen har polisanmälts. Liksom en annan händelse då en ko stångade en bil och bucklade till plåten på bakskärmen med höga reparationskostnader som följd.

Lars Sundman bor i Trollhättan, men är praktiskt taget uppvuxen i Rämma på somrarna.

- Förr fanns det många kor i fäbodarna, men de höll sig ute i skogen på dagarna och kom hem för att mjölkas på kvällarna.

- Men många av de här korna mjölkas inte. Kalvarna får mjölken och då blir korna mer beskyddande mot kalvarna.

- Många av djuren är tjurar och de går rätt igenom gärdesgårdarna.

På en plats har djuren gått rätt genom gärdsgården på ena sidan vägen, fortsatt över vägen och in genom nästa gärdsgård.

I godan ro gick de då och betade inne bland den blandade bebyggelse av fäbodstugor och fritidshus som finns innanför gärdesgårdarna.

- Vi ska kontakta jurister om det här, så här kan det inte få fortsätta, säger Lars Sundman. och får medhåll av många i fäbodparadiset Rämma, ett parardis som många känner har blivit ett helvete.

På länsstyrelsen kommenterar Torborg Sjögren:

- Fäbodbrukarna har rätt att låta djuren gå lösa och de som har stugor har enligt sedvanerätten skyldighet att skydda sin egendom med stängsel om det behövs.

- Men den här frågan handlar i viss mån kanske om tillsyn av djuren och då är det kommunens miljöinspektör som ska kopplas in.

Kommunens miljöinspektör, Tommy Schröder, säger att problemen med folk- och egendomsskador är en fråga för polisen.

Länsveterinär Olle Rydell säger att det här inte är en veterinärfråga utan en fråga för polisen, när det gäller skador som djuren orsakat.

Birger Larsson, ordförande i Kåtilla bysamfällighet, är bekymrad över den växande konflikten i Rämma fäbodar.

- Vi ska sammankalla alla berörda parter och försöka lösa problemen. Alla tycker att det är trevligt med djur på fäbodarna, men ingen vill ha en sådan här sommar till.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons