Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torrt i Trängslet - sju meter under normalt

Annons

Vattennivåerna i Dalälvens kraftverksdammar är låga. Lägst är det i Trängslet där nivåerna nu är sju meter lägre än normalt så här års. Även Siljans vattennivå är oroväckande låg. Där återstår endast 15 centimeter till den lägsta gräns som Siljan får sjunka till.

Trängslet är Dalarnas i särklass största vattenmagasin. I Trängsletdammen finns 50 procent mer vatten än vad som normalt finns i hela Siljan.

Den mycket torra hösten har gjort att vattennivån i Trängslet sjunkit till en nivå som i dag är sju meter under den normala nivån på hösten.

- Trängslet är nu endast fyllt till 65 procent av dess maximala kapacitet, säger Martin Göransson på Dalälvens regleringsföretag.

Normalt skulle Trängslet ha varit fyllt till 90 procent så här års inför vintern. Under vintern blir vattnet till energi samtidigt som dammen töms för att bereda plats för vårfloden.

- För att få vattennivån att stiga till normala värden skulle det behövas 50 dygn med normal nederbörd, säger Martin Göransson.

Under vintern kommer nu Trängslet att riskera att tömmas på vatten ner till den lägsta nivå som tillåts av säkerhetsskäl.

Helt tom blir aldrig dammen, men den nivå då det inte finns något mer att tappa ur den kommer antagligen att nås.

Dammarna nedströms Trängslet kommer inte att påverkas lika mycket.

- Åsen som ligger närmast får maximalt sänkas med tre och en halv meter och så kommer också att ske strax före vårfloden, säger Martin Göransson.

Siljan, är precis som Trängslet, en sjö som regleras och där det finns regler som säger hur mycket vatten som får tappas ur sjön. För närvarande fattas det också en hel del vatten i Siljan.

- I dagsläget är Siljans nivå en halv meter lägre än normalt. Nu återstår det endast 15 centimeter till den nedre gräns som vi försöker hålla oss ovanför, säger Martin Göransson.

- Faktum är att det i nuläget är brist på vatten i hela landet, konstaterar Martin Göransson, som från Östersund håller kontroll på betydligt fler älvar än enbart Dal-älven.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons