Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torrlagda sjöar problem för många

Annons

Han är kritisk till att domarna finns.

- De är från 1930- och 1940-talen och stämmer illa med dagens förhållanden, säger han.

Han har kontaktats av ett antal ägare till sommarstugor vid sjöstränderna, där bryggorna nu ligger uppe på land.

- De vill att vi ska påverka så att sjöarna inte tappas, men med tanke på domarna är det inte lätt för oss att göra något.

- Vattendomarna som gäller de här sjöarna är bara några av många som borde omprövas. Men jag antar att vattendomstolen inte gärna ger sig in på omprövningar, eftersom det skulle innebära ett enormt stort jobb för den, säger Göran Gustafsson.

Han framhåller att sjöarna tappas så hårt att vattenståndet blir extremt lågt och att det i sin tur leder till risk för stora biotopskador.

- I och med att det är stora ytor som torrläggs drabbas alla vattenlevande växter och djur, vilket innebär att fisken får mindre mat, säger han.

Han framhåller också den dåliga effekten som kalkningen av Olsen och Lövsjön får. I och med tappningen får andra vatten längre ned i flödet det kalkade, goda vattnet och Olsen och Lövsjön får behålla endast en mindre del.

Göran Gustafsson anser att vattensystemet har så små kraftverk att skadorna på djur och växtliv genom avtappningen är mycket stora i förhållande till vad företagen får ut i elkraft.

Frågan tas upp vid fiskevårdsområdesföreningens årsmöte den tionde april.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons