Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torrlagd sjö

Annons

I söndags startade Dalstugaborna en namninsamling. Protestlistorna fylldes. Alla skrev på.

-Vi har lagt ut listor i Bingsjö också. Alla som vill är välkomna att skriva på säger Maj-Britt Bergström.

- Vi kräver en ändring av vattendomen, som gör det möjligt för vattenregleringsföretagen att tappa Amungen så hårt på vatten. Vattennivån i Amungen ligger på en extremt låg nivå, cirka två och en halv meter under det normala, anser Sixten Bergström.

- Det drabbar oss otroligt mycket. Flera familjer har dåligt med vatten i sina brunnar. I vissa fall är de torrlagda. Vattnet i brunnarna påverkas av vattennivån i sjön. Vi kan inte komma ut i Amungen med våra båtar. De flesta har båtarna i den så kallade Lagunen och för att kunna passera ut i sjön måste vattnet vara betydligt högre. Vi kan inte bada för vattennivån är så låg. Det bara yr upp dy, säger Curt Eriksson

- Fisken drabbas också. Fiskarnas lekplatser försvinner om variationerna i vattennivån blir för stora, säger Sixten, som även representerar Rättvik-Boda fiskevårdsområde. Inte bara Sixten har märkt att det är mindre fisk i Amungen, trots att vattnet är så rent att det går att dricka.

För bara några år sedan satsade Rättvik-Boda fiskevårdsområde och Dalstuga intresseklubb cirka 15 000 kronor på en bårramp för sjösättning av båtar. Den går inte att använda. Den gemensamma bastun i byn är en populär samlingsplats. Där har byborna även byggt en rejäl badbrygga. Den ligger minst två meter över det lilla grunda vatten som finns kvar på botten.

- Vi är 57 bofasta i Dalstuga, men på sommaren kommer ytterligare 200 personer till byn. Våra bryggor, båthus och sjöbodar går inte att använda, säger Curt.

Maj-Britt pekar på en sjöbod där någon nyligen byggt en bastu för att kunna ta ett svalkande bad efteråt. Det går inte nu. För sin egen del är Maj-Britt mest ledsen för fisket, att hon inte kan tvätta trasmattorna från sin brygga och att inte kunna bada.

Sanfrid påpekar också det ekonomiska avbräck Dalstuga drabbas av när festplatsen och campingen inte går att nå sjövägen, för det är en hel del människor runt Amungen.

I norra änden av sjön ligger Dalfors. Sedan följer flera platser, Flytåsen, Getryggen, alla boende utmed Hälsingegränsen, Fagerudd, Sollen, Svabensverk och Enviken.

Det är också i Tänger, nära Enviken, människorna kring Amungen samlas den 28 april för ett stormöte mot vattenregleringen i sjön.

Även byborna i Dalfors genomför en namninsamling och de kommer även att driva frågan vidare till miljödomstolen, berättar Bo Lundqvist, en av Dalforsborna.

- Vi kan inte heller vara ute med våra båtar. Badplatsen är dyig och överallt på stränderna ligger musslor som torkar eller fryser. Musslorna dör i stora mängder på grund av den låga vattennivån. Vi har dessutom fått anslag att bygga en laxtrappa, men en sådan fungerar inte när det är så lite vatten i sjön, berättar han.

Senast 2001 var vattennivån normal i Amungen och det krävs en väsentlig höjning av vattennivån innan människorna runt Amungen kan avsluta kampen mot avtappningen. Även byborna i Dalstuga planerar att driva sina krav vidare.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons