Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torris kamp bar ål

Annons

- Jag har drivit den här frågan i bland annat Miljödomstolen och fick till slut rätt och det är det som nu gör att vi kan plantera in ål igen säger Torris Lars Larsson som känner sig mycket nöjd med sin seger.

Beslutet i Miljödomstolen överklagades aldrig utan vann laga kraft. Nu ska det planteras ut ål varje år i sjösystemet.

När utsättningen av 6500 ålyngel skedde i bland annat Holmsjön fanns tjänstemannen Sven-Erik Sköld från Länsstyrelsen i Karlstad på plats och det var också han som kom med ålen.

Ålarna kommer från floden Severn i Wales i England men har varit i karantän under sex veckor i Helsingborg innan de kunde tas till Malung. De var förvarade i 12 lådor. En vattenbehållare i varje låda såg till att hålla de små ålarna fuktiga. Utsättningen som skedde en dag i förra veckan gick också mycket bra.

Ålarna sattes ut på sju ställen efter Uvåns vattensystem. Två av dessa ligger i Malungs kommun, bland annat vattensystemet vid Sjöhusen med sjöarna Kappsjön, Holmsjön och Tyngen. Det sattes också ut ål i Tyngsjön på Malungs Finnmark.

Torris Lars Larsson anser det är viktigt att man har kvar arten, som funnits i de här vattendragen sedan urminnes tider.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons