Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torgny slår gärna ett ackord

Annons

- För att ta mitt andra företag först så är det ju så att man som skogsägare får ligga i och göra så mycket som möjligt själv för att det ska bli någon lön för mödan, säger Torgny.

I dagarna ligger han på final med uppdragen på revisionsbyrån.

- Många årsredovisningar ska slutföras, bokslut ska göras så den här tiden på året är lite hektisk, men sen växlar jag över till skogsbruket.

Torgny kör de 100 milen upp till fädernegården och drar ut i skogen för att röja och markbereda. Hans virke är tätvuxet kärnvirke som främst går till snickerier och båtbyggen, inte minst lämpligt till master.

- Och koppla av med jakt och fiske och få lite hjortron med tillbaka, hoppas Torgny också på.

Torgny har arbetat som revisor i Dalarna sedan 1989. Till Falun kom han närmast från Ludvika där han öppnade eget 1991. Innan dess hade han hunnit med bankjobb i Boden och och kamrersjobb på ett par olika företag i Luleå.

- Att vara anställd var inte min melodi, säger Torgny. I dag trivs han utmärkt med sitt växelbruk i företagandet.

- Det ger livskvalitet att varva och syssla med olika saker.

Och Torgnys sysselsättningar är många.

De senaste åren har han och Kerstin ägnat mycket tid till att renovera huset och trädgården högst upp på Daljunkaregatan.

Torgny har stått så mycket på målarstegen att knäna börjat klaga. Han har tidigare alltid sprungit Lidingöloppet men fått avstå de två senate åren. Dock borde han ha vältränade knän. Han är utförsåkare, slalom och störtlopp, med många pokaler på hyllan.

- Visst det var kul med alla tävlingar, men när Stenmarks och Strands namn fanns på startlistan ville man helst gömma skidorna, minns Torgny.

Han är en lirare, både fotboll och gitarr gillar han. Och lirar gärna vinylskivor. Rock och blues är favoriter som han gärna lägger på när han kopplar av med en deckare av Mankell, Edvardsson eller deckardrottningarna Fossum och Holt.

Vad som väntar på 50-årsdagen är han förtegen - eller okunnig om?

Några barndomskamrater har redan hört av sig.

- Säkert blir det nåt när jag kommer upp till Vuollerim, tror Torgny och knäpper på gitarren.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons