Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torget, en omistlig

Annons

I den svenska grundlagen finns fastslaget att det ska finnas allmänna platser som är öppna för allmänheten för diverse olika arrangemang. Inte minst blir detta behov tydligt vart fjärde år då politikerna kommer ut till folket och inbjuder till torgmöten.

Det är en statlig utredning som föreslår ändringar i plan- och bygglagen så att det ska bli möjligt att sälja ut gator och torg. Boverket visar tummen ner och hänvisar bland annat till att förslaget strider mot grundlagen.

Men i många kommuner möts förslaget med tillfredsställelse. Kommuner med svårigheter att få debet och kredit att gå ihop ser det säkert som en lättnad att slippa renhållning, snöröjning och underhåll av dessa offentliga platser. Den som vandrar tidigt en lördags- eller söndagsmorgon genom i stort sett vilken svensk tätort som helst, ser att just renhållningen kräver stora insatser. Papper, skräp och inte minst sönderslagna flaskor måste samlas ihop och transporteras bort så snabbt som möjligt för att inte människor ska komma till skada.

Det offentliga rummet har i alla tider varit en viktig del i det demokratiska livet. De gamla grekerna träffades på sina torg för att utbyta tankar. Många människor på samma plats för att uttrycka samma åsikt har i alla tider varit ett viktigt instrument när folket vill meddela sig med sina makthavare. Vad som sker på torgen ger också full insyn och är svårare att kontrollera för makthavare. Minns massakern på Himmelska fridens torg i Peking den 4 juni 1989. Och på torget utanför Casa Rosada samlades de så kallade galna mödrarna för att protestera mot den militärjunta som styrde Argentina och förde bort människor till ovissa öden, vanligen döden.

Om ett torg privatiseras, kan ägaren självklart bestämma vilka som får tillstånd att träffas på torget och i vilket syfte. Och vad ska hindra ägaren från att sätta upp ett staket? Den som varit i London vet hur det kan se ut på sina ställen. En prydlig öppen plats med grönska och bänkar, men runt hela härligheten finns ett högt staket och grinden är stängd och låst.

Visst finns det andra fora för att uttrycka sin åsikt, insändarsidor, debattsidor och radioprogram och tv-inslag vidarebefordrar mängder med åsikter. Men det verkliga mötet mellan människor på gator och torg i full frihet och där yttrandefriheten sitter i högsätet får inte riskeras genom att privata intressen säger ja eller nej till en demonstration eller ett valmöte.

Det borde vara tvärtom. Varje torg borde ha sitt speaker's corner.

Mer läsning

Annons