Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppolitiker anmäld för misshandel

/
  • Moderate toppolitkern Anders Samuelsson (till vänster) har blivit polisanmäld för misshandel av Martin Bergh (överst till höger). Nu har både Samuelsson och Leif Bergh som är far till Martin tvingats ta time-out av partiet. Foto: Claes Söderberg och Stina Rapp
  •  Foto: Gunnar Bäcke

Annons

Den ene är Anders Samuelsson som står som tredje namn på Moderaternas lista till fullmäktige i Falun. Den andre är Leif Bergh som står som femte namn på Falumoderaternas lista till landstinget. Båda ställer fortfarande upp i valet, men ligger alltså lågt.

På måndagskvällen hade moderata partigruppen ett ordinarie möte. Där togs oenigheten mellan de båda upp.

– Vi tar inte ställning till vem som har rätt eller fel. Vi ser det som en tvist mellan två företag. Nu har vi kommit överens om att Bergh och Samuelsson tar time-out och avbryter sina personvalskampanjer inför valet, för att inte påverka partiet negativt, säger kommunalrådet Mikael Rosén.

Bakgrunden är att Anders Samuelsson som konsult skött ekonomi och redovisning åt fastighetsbolaget Pilsundet, där Leif Bergh är styrelseordförande. De är oeniga om hur det uppdraget skötts. Pilsundet vill avbryta samarbetet och advokater är inkopplade.

– Vi är missnöjda med Samuelssons arbete, det handlar bland mycket annat om felaktiga påminnelser till hyresgäster, som ställt vårt bolag i dåligt dager, säger Martin Bergh som är vd i fastighetsbolaget. Han är son till Leif Bergh.

– Jag har jobbat åt bolaget i tre år och ingen har klagat på något. Revisionsfirman som tog över sa också att allt var välskött, säger Anders Samuelsson.

I går gjorde Martin Bergh en polisanmälan för misshandel.

Händelsen inträffade i slutet på mars. Så här berättar Martin Bergh och hans kompanjon Mats Linell: De hade upprepade gånger bett att få bolagets papper från Samuelsson. Till slut gick de till Näringslivets hus där Samuelsson har sitt kontor. Han tog emot i dörren, uppträdde aggressivt och ville inte lämna ifrån sig handlingarna. Bergh blev stressad och satte fram högerfoten för att hindra Samuelsson från att stänga dörren. Samuelsson sparkade bort hans fot och satte en armbåge i bröstet på Bergh så att han ramlade mot receptionsdisken.

Bergh ringde sin advokat som rådde honom att begära polishjälp. Bergh och Linell gick över till polishuset och fick ut papperen med hjälp av en uniformerad polis.

Anders Samuelsson förnekar att det förekom någon armbåge, han ska bara ha tåat bort Berghs fot.

– Bergh försökte göra intrång i låsta kontorslokaler. Han uppträdde mycket hotfullt och var inte välkommen in. Vi kan inte ha obalanserade personer i våra kontorslokaler, därför nekade jag honom tillträde, säger Samuelsson.

Han anser att han borde ha fått en rimlig möjlighet att göra i ordning papperen.

Men det här inträffade alltså i mars. Varför kom polisanmälan först i går?

Jo, Martin Bergh och Mats Linell förklarar det med att de fram till nyligen haft en annan civilrättslig tvist, som de nu vunnit, men som tagit mycket kraft.

– Vi diskuterade polisanmälan redan i mars, men lät det bero eftersom vi hoppades att Samuelsson skulle sansa sig.

– För två veckor sedan tog vi kontakt med honom. Vi hoppades att han skulle vara beredd att dra ett streck över det hela och nöja sig med att ta betalt för det arbete han redan utfört, men han vidhöll att vi var bundna av avtalet hela nästa år också, säger Martin Bergh.

– Det här är ett sätt att försöka skada mig, en hämnd utifrån avtalstvisten som vi är inblandade i. Deras agerande bottnar i att de vill ta sig ur avtalet, det är ganska mycket pengar det handlar om, men har man en överenskommelse så har man, säger Anders Samuelsson.

Falumoderaterna beslutat alltså i måndags att Samuelsson och Leif Bergh ska ligga lågt fram till valet.

– Jag tycker det är oerhört viktigt att inte skada partiets arbete, och accepterar givetvis beslutet. Men jag är samtidigt lite kluven för jag har ju inte gjort något fel, det är min son som blivit illa behandlad, säger Leif Bergh.

– Det är trist att en person ska kunna agera och påverka en valrörelse på detta sätt. Det är respektlöst mot demokratin, men jag har förståelse för att partiet samlar kraft med fokus på valet. Min förhoppning är att varken partiet eller jag personligen drabbas av detta, säger Anders Samuelsson.

Mer läsning

Annons