Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppmöte till stöd för Abbas

Annons

250 palestinska fångar ska släppas ur israeliska fängelser, lovade premiärminister Ehud Olmert på toppmötet i Egypten.

Mötets mål var att stärka den palestinske presidenten Mahmud Abbas, sedan hans Fatahrörelse nedkämpats av Hamas i Gaza. De fångar Israel har för avsikt att frige är medlemmar av al-Fatah som "inte har blod på sina händer", sade Olmert enligt medier på plats. Sammanlagt hålls omkring 10|000 palestinier fängslade i Israel.

Utöver Abbas och Olmert deltog Egyptens president Hosni Mubarak och Jordaniens kung Abdullah, ledare för de två arabländer som har fredsavtal med Israel, i mötet. Egypten försökte under mötet verka för en ny dialog mellan de stridande palestinska fraktionerna.

På ytan såg toppmötet i badorten Sharm el-Sheikh annars ut som de brukar, med tv-kameror i solen och långa rader av vituniformerad egyptisk polis _ men det politiska landskapet i regionen är fullständigt omkastat.

Efter Hamas våldsamma och överraskande snabba maktövertagande i Gazaremsan är den palestinska rörelsen kluven. Abbas har i ett slag förlorat makten över halva sitt folk. I praktiken representerar han och den nya regering han tillsatt nu bara Västbanken, ockuperad av Israel.

Ändå lät förvånansvärt mycket som förr. Arabledarna krävde en tydlig tidtabell för återgång till fredsförhandlingar, men Israel håller emot och kräver att Abbas bekämpar militanta palestinska falanger.

Enligt israeliska medier har Olmert hittills, på inrådan av armén, sagt nej till att slopa en del vägspärrar på Västbanken som en förtroendeskapande gest. I Egypten lovade han dock, utan att meddela detaljer, att palestiniernas rörelsefrihet på Västbanken ska utökas.

I söndags lovade han också att frigöra drygt fyra miljarder kronor i palestinska skattepengar som Israel beslagtagit efter Hamas valseger förra året, även om det var ett löfte med reservationer.

Frysningen av palestiniernas skattepengar utlöste tillsammans med omvärldens biståndsstopp akut ekonomisk kris i Palestinska myndigheten. Nu när Hamas inte länge ingår i regeringen ska Israel låta pengarna flöda igen _ men bara till den Fatahstyrda Västbanken.

TT

Mer läsning

Annons