Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppmöte om tågen

Annons

Detta som ett första steg mot att lösa den träta som uppstått mellan de båda om det avtal om tågtrafikupplägg som tecknades för ett år sedan.

- Det verkar finnas en vilja att lösa problemen, säger Mikael Prenler, vd i TiB.

Platsen var näringsdepartementet och såväl SJ som Tåg i Bergslagen, TiB, kom med sina tyngsta namn. SJ representerades av styrelseordförande Ulf Adelsohn och vd/koncernchef Jan Forsberg.

Från TiB deltog styrelseordförande Sören Larsson, kommunalråd i Hallsberg, samt Mikael Prenler. Statssekreterare Claes Ånstrand och chefen för den enhet som har ansvaret för statliga bolag, Eva Halvarsson, representerade näringsdepartementet.

Några konkreta resultat av denna första träff blev det inte.

- Vi berättade alla vår syn på saken, och jag tyckte att det var en väldigt positiv stämning. Alla vill hitta en lösning på de problem som varit, säger Prenler.

SJ har ju i ett brev begärt att få omförhandla avtalet. Bland annat vill SJ mer än halvera antalet tågkilometrar och bland annat vill SJ sluta köra persontåg på Västerdalsbanan.

Men det beslutet kan inte SJ ta. Det måste Tåg i Bergslagen gå med på. Vilket inte verkar sannolikt.

Ledande politiker i Dalarna har hittills sagt att det absolut inte är aktuellt att sluta trafikera sträckan Malung-Borlänge med tåg.

- Vi har ju beställt nya tåg som ska visas upp till helgen. Dessutom ingår ju den här trafiken i det avtal som finns, säger Prenler.

Vad händer nu?

- Vi ska fortsätta titta på SJ:s krav, och sedan föra en diskussion med bolaget. Jag ska träffa Jan Forsberg nästa vecka. Vi ska hela tiden avrapportera till näringsdepartementet. Under hösten ska vi hitta en lösning, det tror jag.

Kommer det att bli några förändringar i avtalet?

- Det är alldeles för tidigt att säga. Det finns vissa förutsättningar att kunna ändra i ett avtal. Men man får inte ändra identiteten på avtalet.

SJ kräver i sitt brev att få minska trafiken redan till december.

- Om det blir några förändringar i tidtabellen, lär det inte bli till december. Det är för kort tid, säger Prenler.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons