Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppmöte i Tällberg

Annons

Att förlägga internationella frågor till en småskalig och gemytlig miljö är något som ses som en styrka av arrangerande Tällberg Foundation.

- Vi tror att det krävs en naturlig miljö för att folk ska bete sig normalt. En opersonlig konferenslokal bidrar till att människor blir defensiva, säger Carl Mossfeldt.

För att ytterligare understryka den informella atmosfären erbjuds mötesdelegaterna att ta med sina familjer. Sammanlagt kommer 170 medföljande familjemedlemmar, varav 50 är barn.

Samtliga Tällbergs 458 hotellrum är uppbokade för de inbjudna, vilket gör att vanliga turister inte får plats.

- Vi får mellan 10 och 15 samtal i timmen från personer som vill ha rum, säger Salka Börjeson, ägare till Green hotel.

De hotellägare tidningen talat med är överens om att mötet är mycket positivt för Tällberg. Däremot anser man att tidpunkten för arrangemanget kunde vara mer passande ur affärssynpunkt.

Från början var det tänkt att mötet skulle hållas veckan efter midsommar, då det inte är lika många turister i Tällberg, men på inrådan av UD ändrades datumet. Tanken var att FN:s generalsekreterare Kofi Annan och några andra gäster skulle ha möjlighet att deltaga både i Tällberg Forum och i regeringens 100-årsfirande av Dag Hammarskjöld, som hålls i dagarna

- Det hade förstås varit bättre för bygden om mötet förlagts till veckan efter midsommar eftersom vi skulle ha haft bra beläggning den här veckan ändå, säger Anna-Karin Berglund, Hotell Långbers.

De åtta hotellen i Tällberg samarbetar nu för att få flera större möten att förläggas till den lilla byn.

- Tällberg kan bli en viktig mötesplats för sådana här större möten, både svenska och internationella. Vi kan konkurrera med en avslappnad miljö där man kan promenera mellan möteslokal och boende. Man kan landa på ett annat sätt här än man kan i storstäder, säger Anders Sandberg som driver Klockargården.

Men för att kunna arrangera stora möten behövs en fungerande infrastruktur. Inför årets Tällberg forum har nya master satts upp för att klara mobiltelefontrafiken.

- Förut klarade man bara 15 parallella samtal med Teliaabonnemang. Nu klarar man 200, säger Carl Mossfeldt.

Vilka samtal som ska födas i Tällberg forums vagga återstår att se.

Redan i morgon inleds aktiviteterna med en stor konsert i Sammilsdalsgropen i Leksand, där artister med skiftande musikstilar möts på samma scen. Något av det musikaliska svaret på mötets centrala fråga, menar Carl Mossfeldt.

- Kan Ann-Sofie von Otter leva med sydafrikansk hiphop kan väl Laknäs leva med Tällberg också. Eller Rättvik med Leksand, eller Falun med Borlänge för den delen.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons