Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppmöte i Irak i april

Annons

Iraks regering planerar ett toppmöte med sina grannländer i april för att få slut på våldet i landet. Trots att USA:s fiender Iran och Syrien bjuds in till mötet ställer sig Vita huset bakom den diplomatiska offensiven.

I ett försök att nå stabilitet i det konflikthärjade landet planerar Iraks regering att bjuda in sina grannländer, bland andra Iran och Syrien - länder som USA hållit på mer än en armlängds avstånd, och de så kallade G 8-länderna till ett möte på ministernivå så tidigt som i april.

USA har anklagat Iran och Syrien för att stödja shiamuslimsk milis respektive sunnimuslimska upprorsmakare som utför attacker mot amerikansk militär i Irak.

Men USA stödjer trots det Iraks nya diplomatiska offensiv och ska delta i mötet, som syftar till att få ett slut på våld mellan religiösa grupper och utländskt stöd till rivaliserande milisgrupper och rebeller i landet.

Mötet ska följa på en konferens med tjänstemän - från säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar, Iraks grannländer och en rad arabstater - på samma tema i Bagdad inom en månad. Tjänstemän vid USA:s utrikesdepartement utesluter inte bilaterala samtal med Iran vid det mötet.

Sådana närmanden länderna emellan har tidigare avvisats av USA trots att Vita huset uppmanats att engagera både Iran och Syrien för att uppnå stabilitet.

Vita husets talesman Tony Snow kastar emellertid en tvivlets skugga på möjligheterna för direkta samtal mellan Iran och USA i Bagdad.

President George W Bush har tidigare avvisat alla sådana förslag om inte Iran ger upp sitt program för anrikning av uran - något som USA tror syftar till att producera kärnvapen.

TT

Mer läsning

Annons