Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppmöte hos Rikstrafiken om Genvägens fortsättning

Annons

Genvägentrafiken är ett samarbete mellan Värmlandstrafik (VTAB) och Dalatrafik och länstrafiken i Örebro län via Tåg i Bergslagen.

Operatörer är Tågkompaniet, Merresor och Tågåkeriet i Bergslagen AB (Tågab). Rikstrafikens stöd avbröts i juni 2004. Sedan dess har tillfälliga nödlösningar undanröjt två akuta nedläggningshot.

Förhållandet har skapat stor osäkerhet bland de många arbets- och studiependlare som är beroende av denna trelänsförbindande tågtrafik.

-Vi har bestämt att vi ska träffas så får vi se hur vi kan komma framåt och få veta under vilka förutsättningar vi eventuellt ska kunna gå in och stödja den här trafiken, säger avtalshandläggaren Ronnie Hörnvall.

-Även om vi nu känner att vi har fått en del "kött på benen" till ett beslutsunderlag finns det fortfarande ett antal frågor som vi behöver prata om och klara ut. Det räknar vi med att kunna göra under mötet på torsdag, fortsätter han.

Hörnvall vill emellertid inte föregripa de stundande förhandlingarna genom att i media gå in på vilka frågor som Rikstrafiken fortfarande inte anser vara tillräckligt besvarade.

Enligt vad tidningen erfar finns en målsättning att toppmötet i Sundsvall ska resultera i ett förslag till beslut. Mycket talar för att förhandlingarna kan komma att bli avgörande för Genvägens framtid.

- Vi tror att det här ärendet kan komma med till behandling vid styrelsens sammanträde i maj, konstaterar Hörnvall som inte tycker att Genvägenfrågan har blivit anmärkningsvärt segdragen.

- Nej, det är inte ovanligt att det blir de här handläggningstiderna. Det är ofta mycket material som ska tas fram och det tar tid. Sådant plockar man inte bara ut ur något skåp.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons