Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Toppman i al-Qaida" till Guantanamo

Annons

En man som utpekas som en av de högsta ledarna inom terrornätverket al-Qaida har gripits och förts till det amerikanska fånglägret Guantanamo Bay på Kuba, meddelar försvarshögkvarteret Pentagon.

Den 46-årige Abd al-Hadi al-Iraqi greps när han försökte ta sig till hemlandet Irak, sade Pentagons talesman Bryan Whitman på fredagen. USA misstänker att hans avsikt var att ta hand om al-Qaidas verksamhet i Irak och eventuellt även planera nya attentat mot västliga mål utanför Irak.

al-Iraqi beskrivs som en av al-Qaidas ledande kommendanter under slutet av 1990-talet. Han uppges under åren 2002_2004 ha lett attacker mot amerikanska styrkor i Afghanistan över gränsen från Pakistan i nära samarbete med talibanerna.

Gripandet ska ha skett i slutet av förra året, efter det att USA:s president George|W Bush meddelat att alla viktigare CIA-fångar utomlands hade överförts till Guantanamo Bay.

Varken CIA eller Pentagon ville på fredagen avslöja var gripandet skedde eller om amerikanska styrkor deltog.

Enligt Pentagon har al-Iraqi tillbringat 15 år i Afghanistan. Före 11|september-attentaten 2001 ska han ha ingått i al-Qaidas militära kommitté som hade ett övergripande ansvar för terrordåd och militär utbildning. Han ingick också i den inre kretsen av rådgivare till al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin.

Både i Afghanistan och Pakistan välkomnades gripandet av al-Iraqi.

TT

Mer läsning

Annons