Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppchefer väljer att pendla till Hedemora

Annons

När en kommun utlyser tjänster på högre befattningar kan den inte kräva att externa sökande också ska bosätta sig där för att få jobbet.

Ett exempel på det är när Avesta kommun annonserade ut tjänsten som kommunchef. Då ställde kommunen kravet att den som fick tjänsten skulle vara beredd att bosätta sig i Avesta.

Avesta kommun tvingades dock backa från sitt krav. Personen som hade rätt kompetens för jobbet ville inte bosätta sig i Avesta av olika skäl.

Kommunchefen i Hedemora, Ann Katrin Sundelius, känner igen problemet.

-Ofta är det fler än en person i familjen som bestämmer var man vill bo. Och har man barn som går i skola kan det vara svårt att bryta upp, säger hon.

Flertalet av förvaltningscheferna i Hedemora kommun pendlar till Hedemora. Sundelius är övertygad om att dessa jobbar för kommunens bästa även om de inte är bosatta i Hedemora.

-Ja, vad som blir bra för utvecklingen här blir också något bra för exempelvis Borlänge.

Kommunalrådet Gun Drugge säger:

- Visst skulle jag önska att förvaltningscheferna bodde i kommunen men vi kan inte tvinga dem. Fast vi försöker att locka hit dem.

Vad är viktigt för att locka till inflyttning över huvud taget?

-En sak är hur vi jobbar aktivt med boendet. Det är därför vi satt i gång med att undersöka möjligheterna att bygga och bo i Stjärnsund.

Drugge anser också att staten måste vara med och planera för att människor ska ha råd att bygga och bo i hela landet, även på landsbygden.

-Vi måste också börja med ett regiontänkande. Vi har försökt sätta ihop en gemensam bostadsgrupp med Avesta. Det som är bra för Avesta är bra för oss.

Vad gäller ekonomin så förlorar kommunen inte bara på de skatteintäkter som personerna väljer att betala i en annan kommun när de inte flyttar till Hedemora. Man går också miste om cirka 40000 kronor per år och person i skatteutjämningsbidrag från staten för dem som väljer att pendla.

Men trots de dystra siffrorna vad gäller chefer och nyckelpersoner i kommunen så visar det totala pendlingsnettot att det faktiskt finns en hel del som tänker precis tvärtom.

-År 2003 hade vi 1642 utpendlare, det vill säga personer som valde att bo i Hedemora men jobba i en annan kommun, och 1369 inpendlare som alltså kom från en annan kommun för att arbeta i Hedemora.

-Det ger ett netto på minus 273 vilket alltså på flera sätt är en positiv siffra för kommunen. Dessutom ökar antalet personer som väljer att bo i Hedemora men jobba någon annanstans hela tiden, säger Per-Olof Herou, planeringssekreterare på kommunen.

MATS NILSSON/ FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons