Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppchefer måste sluta

Annons

Hägglund var chef för Stora - med kontor både i Falun och Stockholm - innan fusionen med finländska Enso.

Han blev efter fusionen vice koncernchef och har de senaste fem åren bott i London - där för övrigt hela koncernledningen nu arbetar.

Men nu har han alltså, sedan en månad, slutat i bolaget.

- Vi har tagit ett beslut att ingen toppchef ska arbeta vidare efter 60. Jag är den förste som blir pensionär. Det är med blandade känslor jag slutar efter 15 år i företaget.

Han kommer att bo kvar i London ett tag till. Men i framtiden bosätter han sig i en nyköpt gård norr om Stockholm. Falun är ett avslutat kapitel.

- Ja, jag är ju stockholmare, säger han.

Men han känner starkt för Falun ändå.

- Självklart. Och jag tycker nog att staden hittat en bra form i företaget.

- Och det händer ju stora saker i grannskapet. Kvarnsvedens satsning är landets största industriinvestering. Det ger stora sidoeffekter.

Hägglund blir ingen sysslolös pensionär. Han ska renovera den nya gården och ägna sig mer åt sin favoritsport - segling.

Och styrelseuppdragen är flera, bland annat finns han i Alfa Laval och Mistra (miljöstrategiska forskningsstiftelsen). Han är ordförande i IUI (industrins utredningsinstitut) och ledamot i Bergviks styrelse.

- Jag tycker nog att jag har en bra blandning framför mig, att kunna aktivera både kropp och hjärna.

- Jag har planerat för min avgång länge, det är förstås positivt. Jag har dock skapat mig ett livsmönster som kan vara svårt att vänja sig av med.

- Hur det egentligen kommer att kännas att inte jobba för Stora Enso vet jag nog inte förrän om ett år eller så, konstaterar Hägg-lund, som nu bor i South Kensington, London.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons