Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Toner vid Barken" firar 30 år

Annons

Den allra första upplagan ägde rum år 1976 på initiativ av kyrkomusiker Erik Svensson och namnet på veckan kom till genom en utlyst tävling som vanns av Smedjebacksbördige musikern Inge Hällkvist. Namnmässigt blev det en slags motpol till välkända "Musik vid Siljan".

Inledare av den 30-års jubilerande musikveckan är den välkände och mycket välmeriterade diplomorgansiten Jörgen Engström från Ludvika. Han kommer bland annat att spela musik av den svenske tonsättaren Harald Fryklöf "Symfoniskt stycke", några mindre stycken av

fransmannen Jehan Alain och "Majsång" av den belgiske tonsättaren Joseph Jongen.

Jongen, som är den minst kände av dessa tonsättare ingick i en grupp tonsättare som i sin tur utgick från César Franck men som även var influerade av Claude Debussy.

Jörgen Engström framför musiken på Norrbärke kyrkas fantastiskt välklingande läktarorgel byggd år 1874 och historiskt restaurerad 1979 tillbaka till originalskick.

Söndag kväll gästas Smedjebacken av Trio Concordia, en dynamisk och spännande konstellation mellan tre sinsemellan mycket olika musikpersonligheter. Konserten äger rum i kyrkan. Flöjt, gitarr och cello, och ibland sång, figurerar i sällsamma möten och kombinationer. Concordia betyder ungefär samstämmighet, harmoni - egenskaper som den här trion vill stå för, både i samspelet med varandra och som något de vill förmedla i sitt musicerande.

Mirjam Ingeborg Axner, flöjtist, sångerska, kyrkomusiker har medverkat som solist och kammarmusiker i otaliga sammanhang samt i radio, tv och på skiva.

Lars-Åke Jönsson, gitarrist och basist, som på ett djupgående och passionerat sätt utforskar de mest skilda musikstilar.

Olov Franzén är fritt verksam som cellist och tonsättare. Franzéns är en betydande tonsättare som spelats i alla de nordiska länderna samt på flera håll i övriga Europa och Amerika.

Måndag kväll är det musikkafé i församlingshemmet och då medverkar välkända musikgruppen Mylla som består av Helena Tenstam, flöjt, Jonas Hansson, gitarr och dragspel, Byns Mats Larsson, sång & gitarr och Martin Lissjanis på kontrabas. De väljer mängder av musik ur den svenska visskatten varvat med underhållande historier berättade på ett klurigt och humoristiskt vis.

Onsdag kväll blir det konsert i Norrbärke kyrka med blåsargruppen BrassCats som består av tio musikstuderande från Musikhögskolan i Stockholm.

Rubriken på deras program är "från Renässans över Barock till nutid".

Musikveckan avslutas med en jubileumskonsert nästa lördag då 90-års jubilerande Norrbärke kyrkokör i samarbete med Smedjebackens manskör och Cantilenakören, tillsammans med Bergslagens kammarsymfoniker och solisterna Maria Keohane, Ann-Kristin Jones, Thomas Annmo och Dag

Bergqvist, framför W. A. Mozarts "Requiem" i Norrbärke kyrka.

Ett omfångsrikt och mycket blandat program ges nu under en hel vecka i Smedjebacken med många framgångsrika och välkända musiker och sångare. Vid de flesta konserterna tas en kollekt upp som går till omkostnaderna för musikveckan.

Mer läsning

Annons