Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonårstjejen visar sig

Annons

I påskas ordnades tjejdagar i Leksand. 105 tjejer mellan 16 och 17 år träffades på S:t Persgården. I dagarna två pratade man, målade, diskuterade, reflekterade och lyssnade. Tjejerna hade själva bestämt vilka ämnen som skulle tas upp.

Nu visas delar av dagen upp i en utställning på biblioteket.

- Det här är vuxenvärldens chans att få en inblick i de här tjejernas vardag. En vardag vi inte alltid tar oss tid att lära känna, säger kuratorn Irene Byström.

Tillsammans med bland andra Birgitta Olsson från studieförbundet ABF håller hon på att färdigställa utställningen som består av flera skärmar med bilder, målningar och tankar.

Dessutom kommer det att finnas en skyltdocka som symboliserar tjejerna.

"Om du verkligen vill veta vem jag är - kanske jag visar mig", står det på en lapp som dockan håller i ena handen.

- Vad de här tjejdagarna visade var att under alla lager vill alla bli sedda och älskade för den man är, fortsätter Birgitta Olsson.

Tjejdagarna började med en idé som presenterades för Samverkansgruppen, en stödgrupp för ungdomar mellan 12 och 20 år. I Samverkansgruppen ingår representanter från både näringsliv, pensionärsorganisationer, ungdomsmottagningen, kyrkan och frikyrkorna, studieförbunden och så naturligtvis ungdomar från alla högstadier och gymnasier i kommunen.

- Det viktiga här är att idéerna kommer från ungdomarna och vi kan hjälpa till att förverkliga dem, säger Irene Byström och fortsätter:

- Nu gör vi utställningen och till hösten får vi se vad som händer. Vill tjejerna fortsätta träffas finns vi här som stöd.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons