Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonårsaborter ökar drastiskt

Annons

- Det är ju tydligt att man inte använder kondomer i den omfattning som man borde, eftersom både aborter och de sexuellt överförbara sjukdomarna ökar.

- En förklaring kan vara att man inte pratar så mycket om hiv och aids längre. Det hotet upplevs långt borta.

- Alkohol är också en stor riskfaktor, säger Maria Kivi barnmorska vid ungdomsmottagningen i Borlänge.

Under år 2002 utfördes 878 aborter på kvinnoklinikerna i Avesta, Falun, Ludvika och Mora. Det är det högsta antalet sedan 1996, och 125 fler aborter än 2001.

Antalet aborter ökar i de yngsta åldersgrupperna. I fjol genomfördes i Dalarna 154 aborter på kvinnor 18 år och yngre. Att jämföra med 109 året innan. I fjol gjorde två 13-åringar abort, något som inte skett under den senaste sjuårsperioden.

Christina Sätterberg är projektledare för Älska i Dalarna, ett handlingsprogram för samlevnad och sexualitet. Hon är inne på samma linje som Maria Kivi:

- Attityden till kondomanvändning har ändrats. Hotet hiv och aids är inte lika uttalat längre sedan bromsmediciner kommit. Det upplevs nog inte livshotande på samma sätt längre, säger Sätterberg.

- Att allt fler yngre tjejer blir gravida tror jag har mycket att göra med att alkoholkonsumtionen kryper allt längre ned i åldrarna. Med alkohol i kroppen blir man inte lika varsam, det händer saker som inte är meningen.

Förhoppningen är att kunna möta den här utvecklingen, bland annat med projektet Älska i Dalarna.

- Det handlar ju om att nå ungdomarna. Information räcker inte. Alla vet egentligen att man ska skydda sig. Men även om man har den kunskapen så spelar det ingen roll om man har attityden att exempelvis kondom är töntigt. Vi måste få ungdomarna att reflektera, ta ställning, vara aktiva lyssnare, säger Sätterberg.

Hur ska det gå till?

- Vi har mött en väldig stor uppslutning från många håll när vi jobbat med Älska i Dalarna. Skolan, kyrkan, idrottsrörelsen är med. Jag tror det är en fördel om ungdomar får information från olika ställen, inte bara från skolan. Det blir mer trovärdigt då. Och förhoppningsvis kan vi få i gång diskussioner i grupper på fritidsgårdar, i föreningar, och på konfirmationsundervisningen.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons