Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåring dömd till böter för knytnävsslag

Annons

Det var i samband med en fest i slutet av augusti 2004 som 17-åringen, som då bara var 16 år, bakifrån utdelade ett knytnävsslag mot huvudet på den andra kvinnan efter ett svartsjukebråk. Slaget tog så olyckligt att den misshandlade ännu i dag har omfattande besvär av slaget. Återkommande huvudvärk har lett till att hon bland annat tvingats att avbryta sin gymnasieutbildning och det är oklart om hon kan ta upp studierna igen till hösten.

I en inlaga till tingsrätten påpekade den misshandlade kvinnans målsägarbiträde att rätten skulle beakta att misshandeln varit helt oprovocerad och att slaget mot huvudet skett bakifrån då målsägaren varit helt oförberedd. Han ansåg också att de verbala angrepp som hans klient utsatts för i samband med misshandeln skulle beaktas vid bedömningen av skadeståndets storlek.

I inlagan förbehåller sig även den misshandlade rättigheten att i framtiden kunna ställa ytterligare anspråk på den åtalade om de skador hon drabbats av visar sig vara bestående och att den påtvingat avslutade skolgången visar sig få följder för hennes senare möjligheter i arbetslivet.

- Slaget tog mycket illa och då kan det få sådana här allvarliga konsekvenser, säger den misshandlade kvinnans målsägarbiträde, Anders Ericson från advokatfirman Glimstedt i Falun.

Även den dömda kvinnans advokat, Mats Bergh från Mora, hoppas att domen kan innebära en nyttig lärdom.

- Det här är en tragedi för bägge parter och jag hoppas att det kan bli ett avskräckande exempel för alla ungdomar över hur illa det kan gå, säger Mats Bergh.

- Här fanns inga tillhyggen som flaskor eller annat utan det handlar om ett enda slag från en ung flickas näve. Ändå gick det så illa, säger Mats Bergh som också säger att domen inte kommer att överklagas.

- Bägge parter försöker nu ställa allt tillrätta vilket också är en orsak till att domen inte överklagas, trots det höga skadeståndsbeloppet, säger Mats Bergh.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons