Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomtförsäljning stoppas

Annons

Han har haft den lilla stugan vid Kyrkviken som sitt smultronställe i över 40 år. Från början arrenderades den av föräldrarna och för tio år sedan togs de första kontakterna med kommunen om möjligheterna att få köpa loss tomterna.

- Det har varit många turer hit och dit men det här beskedet kommer verkligen överraskande för mig.

- Stugan börjar bli i dåligt skick och vi skulle vilja riva den och bygga nytt. Som det är nu så kan vi bara lappa lite på den, berättar Andersson.

I planberedningen sitter det med chefstjänstemän och ledande politiker från bland annat byggnadsnämnden, miljönämnden, tekniska nämnden och kommunstyrelsen.

- Jag sitter med som den enda representant för oppositionen och jag reserverade mig mot att lägga Kyrkvikenärendet på is, säger moderaten Bengt Andersson, Grängesberg.

- Nu väljer man att i stället satsa på att ordna med 12 nya tomter för fritidshus i Fredriksberg. Det är en bra satsning, det tycker jag också. Men vi har lovat arrendatorerna att de ska få möjlighet att köpa tomterna och jag menar att vi måste se till att hålla det löftet innan vi satsar på fler tomter i Säfsen, framhåller Bengt Andersson.

Kommunalrådet Roger Stål (s) ingår i planberedningen men hade inte möjlighet att närvara vid torsdagens möte. Han är dock väl insatt i ärendet. Enligt Stål så är orsaken till att tomtförsäljningen inte fullföljs att det råder stor osäkerhet om kommunen kan få ekonomi på den gemensamma anläggning för vatten och avlopp som avses byggas.

- Bara två-tre stycken av de tio arrendatorerna vill köpa tomterna, resten tycker det är bra som det är och vill behålla arrendena. Ska vi bekosta en vatten- och avloppsanläggning för några miljoner måste vi veta att vi kan få tillbaka pengarna inom rimlig tid, understryker kommunalrådet.

Arrendatorn Leif Andersson hävdar att samtliga arrendatorer vill köpa sina tomter. Däremot så är det för närvarande bara tre stycken som är beredda att vara med och betala va-anläggningen.

- De uppgifter vi har fått säger att anläggningen skulle kosta 1,6 miljoner kronor, alltså 160 000 per arrendator. Jag är en av dem som är beredd att gå med i detta men vi har också fått veta att det inte skulle vara några problem även om inte alla arrendatorer vill vara med.

- Kommunen ska nämligen sälja ytterligare sex tomter och den vägen få in pengar till va-anläggningen. Dessutom har det sagts att arrendatorerna skulle få betala 100 000 - 160 000 per tomt så nog får kommunen in tillräckligt med pengar till va-anläggningen, påpekar Leif Andersson.

Han har ingen förståelse för hur kommunen resonerat i denna den senaste turen kring arrendetomterna. På sätt och vis så är han ändå inte förvånad.

- Av mark- och planenheten har vi fått höra att det är okej att vi ordnar med avloppet själva men det går inte miljösidan med på. De är inte samspelta inom kommunen, konstaterar Leif Andersson besviket.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons