Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomtenissarna är i gång

Annons

Om nu den riktiga Tomten finns i Gesunda eller Rovaniemi ska vara osagt. Det råder i alla fall ingen tvekan om att uppbackningen i spurten inför julaftonen är mycket god.

Tomtenissedagen är nämligen en dag när flitens lampa lyser extra starkt på Röda Berga. Över hela skolan råder en febril aktivitet som gruppvis leds av eleverna i år sex.

I ett klassrum ägnar man sig åt att sjunga julvisor, i ett annat tillverkas det julgranskarameller. Och mitt i allt pysslande sprider sig den oemotståndliga doften av pepparkaksbak.

Som av en osynlig kraft dras besökaren till förskolan Örnens regioner. Här är dagens sjätte grupp "nissar" i färd med att kavla deg och klämma fram olika figurer.

Birgitta Granqvist och Yvonne Nord har det övergripande ansvaret för att pepparkakorna hinner in i ugnen innan all deg ätits upp. Degen verkar nämligen vara mycket god.

En av nissarna tröttnar på kavlandet och äter upp degbiten.

Men det gör inte tomtenissen Mikael Winkler, 9 år. Han förklarar att det är kul att baka kakor, och han har minsann gjort det förr.

Det ska erkännas att han kavlar degen med stor vana. Tobias Sundqvist hör med sina sju år till de yngre. Men han lägger ner minst lika stor energi i pepparkaksbaket.

- Det är kul att baka pepparkakor, påpekar han kort.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons