Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tommy Forss har avlidit

Annons

Tommy Forss slutade vid gruvan den 1 oktober förra året. Då hade han ett halvår tidigare fått besked om att han hade cancer. Trots sin svåra sjukdom fortsatte han att arbeta deltid, svara på frågor och guida.

- Att berätta är en del av mitt försök att kämpa vidare, jag försöker bygga upp det friska, tron är viktig, sade Tommy i en intervju.

Tommy Forss kom till Falun hösten 1970, direkt från Kulturhistoriska museet i Lund. Den sommaren hade varit den första som besöksgruvan hållit öppet.

Han bytte den akademiska världen mot en där disponenten härskade. Som 27-åring hamnade han i sällskap av 50-60-åringar. Hans polotröja och manchesterkavaj stack direktörerna i ögonen, men han bytte inte till kostym och kavaj.

Falubor minns hur han flaggade skånskt vid gruvan under 70-talet, det retade somliga, men många log. Bläddrar man igenom bilderna i Falu Kurirens arkiv så ler även Tommy Forss, han var glad och spred glädje.

Berättandet är en konst, och Tommy Forss var den förnämsta guiden genom historien. Skolbarn och pensionärer, japaner och Falubor, alla njöt när han "arrr-tikulerade" på Lunda-skånska, inte bara med munnen, utan med hela kroppen.

Hans lärdom var stor och han kom att spela en viktig roll i Dalarnas kulturliv, som ordförande Humanistiska föreningen och i mörksuggefonden, som medlem i läsesällskapet och Rotary, som arrangör av konstutställningar och valborgsfirande, och mycket annat.

Som industrihistoriker var han ledande, kunskapen kring gruvan är till stor del hans arv till Faluborna, och till världen. I mycket var det hans idoga arbete ledde fram till att Falu gruva utnämndes till världsarv i december förra året.

Han värnade om gruvan och miljön omkring Stöten.

Hur uppskattad han var visade sig vid avtackningen i juni. Kön av vänner, kollegor och bekanta ville aldrig ta slut.

Närmast sörjande är hustrun Mimmi och barnen Cecilia och Christoffer.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons