Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tommy fick en Emmy för elfte gången

Annons

I januari belönades Bosse med guldbaggen. Den 15 maj, för två veckor sedan, fick storebror Tommy årets Emmy för bästa ljud bland alla amerikanska tv-program som visas på dagtid. I samma byggnad i Hollywood, där Oscars-statyetterna delades ut i mars, genomfördes galan för årets tv-produktioner.

Det lär vara sällsynt att två bröder får de finaste film och tv-prisen i två länder i olika världsdelar. I år inträffade det för bröderna Bosse och Tommy Persson från Mora. Nyligen var båda hemma i Kråkberg och kunde både fira och jämföra sina utmärkelser.

Båda växte upp i Mora och i yngre tonåren hjälpte de till på de två lokala biograferna i Mora, Skandia och Saga. Under mitten av 60-talet flyttade de till Stockholm och började arbeta vid Europafilm som B-ljudsassistenter. Deras vägar skildes 1979, då Tommy stack till USA för att bilda familj. Där kom han in i tv-branschen.

Medan Bosse ständigt anlitas som ljudtekniker för nästan alla svenska storfilmer, har Tommy blivit etablerad ljud- och produktionsexpert för tv-serien The young and the restless. En serie som visats varje vardag sedan 1973. I september i år, efter drygt 31 år, visas avsnitt 8 000.

Tommy har tdigare fått amerikanska tv:ns främsta utmärkelse, Emmy, för bästa ljud och mixning inte mindre än tio gånger från 1984 till 1993 och 1998. Produktionstakten är hög med inspelning varenda vardag för att serien ska kunna sändas.

Konkurrensen blir hårdare för varje år. När Tommy blev nominerad för bästa ljud och mixning till årets gala, hade han redan bestämt sig för att åka över till Sverige och Mora.

- På grund av Emmyutdelningen ligger inspelningen nere under en vecka, berättar Tommy.

Emmygalan hölls den 15 maj.

- Min son. Mikael, och min fru, Suzanne, tog emot priset sedan mitt namn ropats ut. Jag fick beskedet efter att jag landat i Sverige.

Den 26 maj åkte han över till USA som nybliven Emmyvinnare av statyett nummer elva.

- Den här vinsten var den roligaste just med tanke på att brorsan Bosse fått Guldbaggen för bästa ljud i år.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons