Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomma lägenheter slår hårt mot dalakommuner

Annons

1 210 kommunala hyreslägenheter i Dalarna står utan hyresgäst.
Vissa av länets kommuner är särskilt hårt drabbade.
Tomma lägenheter kostar pengar och detta är något som i slutändan drabbar skatte-
betalarna.
Färsk statistik visar att 4,6 procent av de allmännyttiga hyresbostäderna i Dalarna står tomma. Men det är stor skillnad mellan länets kommuner. Malung toppar listan över antal tomma lägenheter med 14,8 procent. I Leksand däremot står endast tre lägenheter utan hyresgäst – 0,4 procent.
Hedemora ligger på tredje högsta plats på listan. Här är lägenhetsvakanserna ett stort problem, och kommunen tvingas tänka i alla banor för att lösa situationen. Ett sätt för Hedemora kommun är att hyra ut lägenheter till Migrationsverket.
– 1-2 procent outhyrda bostäder är ungefär vad en kommun orkar, förklarar Lars Thoreus, vd på Hedemorabostäder. Men nu har vi det tungt.
– Historiskt sätt är Hedemora en utflyttningsort på grund av bristande arbetstillfällen, och det har också rivits mycket under åren.
Att riva hus är också det som slutligen måste till. Tomma lägenheter kostar för mycket för bostadsbolagen.
– Det är ju bara att räkna, fortsätter Thoreus. Om en lägenhetshyra ligger på 4 000 i månaden, blir detta 50 000 kronor om året. Räkna sedan med 100 tomma lägenheter - det blir miljonbelopp i uteblivna intäkter, och det innebär för oss svårigheter att underhålla våra fastigheter.
Eftersom det i slutänden är ägaren – kommunen som får betala notan, är det skattebetalarnas pengar som går åt.
– Det är inte någon lätt situation vi befinner oss i, förklarar Thoreus. Hedemora kommun har ansökt till Statens bostadsnämnd om 85 miljoner kronor för att kunna hantera situationen under den närmaste 10-årsperioden.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons