Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomma lägenheter

Annons

Under åren 1992-2002 gjorde bolaget sig av med 828 lägenheter och nu utesluts inte nya rivningar för att få balans mellan tillgång och efterfrågan.

I fjol missade Ludvikahem hyresintäkter på drygt 12 miljoner kronor och om trenden håller i sig blir siffran ännu högre i år.

- Vi sitter varje dag och funderar på vad vi kan göra åt det här, säger Lindvall.

Uppgiften är synnerligen grannlaga. Situationen är annorlunda jämfört med på 90-talet och det är svårt att peka ut vissa hus som kan vara lämpliga att riva.

-Vi har inte längre några hus som är i dåligt skick eller hus där många lägenheter står tomma.

Bolaget har 3 443 lägenheter runt om i kommunen och de outhyrda är spridda över beståndet. Att antalet outhyrda ökat avsevärt i år förklarar Lindvall bland annat med att befolkningen minskat något. Som en viktig faktor anges läget på arbetsmarknaden.

-Vi har undersökt det där och kommit fram till att cirka 600 personer i kommunen har varslats om uppsägning under perioden 2003 till 30 juni i år.

- Säg att 30 procent av dessa varsel resulterar i att de berörda blir arbetslösa så är det klart att det i högsta grad påverkar oss.

Till detta ska läggas att siffran över outhyrt snabbt kan försämras rejält. Migrationsverket hyr 102 lägenheter av Ludvikahem i Ludvika, Grängesberg och Nyhammar som bebos av asylsökande.

-Antalet asylsökande som kommer till Sverige har minskat i år men vi har inte fått några signaler om att Migrationsverket vill dra ner på verksamheten här i kommunen.

- Samma regler gäller för Migrationsverket som för andra hyresgäster, det vill säga uppsägningstiden är tre månader, konstaterar Ingemar Lindvall.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons