Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas tar en paus i hjälparbetet

Annons

Då Israel bekrigade Hizbollah i somras bombades broarna från Beirut och söderut, och i stort sett hela vattenförsörjningssystemet i söder slogs ut. I många byar var nästan alla hus sönderbombade.

Nu pågår arbetet med att bygga upp infrastrukturen i det krigsskadade området. I många byar får befolkningen fortfarande vatten från tankbilar, men arbetet med att reparera vattenledningar och pumpstationer samt att bygga nya vattentorn pågår, och det är här som Tomas är en kugge i maskineriet. Han är anställd av Räddningsverket i Sverige, men arbetar åt vattenmyndigheten i Libanon. Tomas huvudsakliga uppgift är att vara kontakt och samordnare mellan vattenmyndigheten och de cirka 25 bi-ståndsorganisationer som är verksamma där nere.

Det kan vara så att en bi-ståndsorganisation tar på sig att bygga ett nytt vattentorn. Då ska anbud infordras och Tomas har varit med och utvärderat sådana anbud.

- Det är ingen brist på pengar för återuppbyggnaden av vattenförsörjningen. Däremot måste det till mer pengar om alla sönderbombade broar ska byggas upp igen, förklarar Tomas.

Libanon slets sönder av ett långt inbördeskrig från 1975 till 1990. Syrien gick in i landet och fick slut på kriget, men många libaneser har blivit negativa till Syriens starka inflytande. Syriska trupper har dragits bort från Libanon. I landet finns 17 olika folkgrupperingar och trosriktningar. Mellan de här grupperna finns spänningar.

- Det är svårt att förstå de här motsättningarna, då man träffar de mycket vänliga och öppna libaneserna. De gifter sig och umgås mellan grupperna och libaneserna själva har svårt att förklara vad konflikterna beror på, förklarar Tomas.

Då Tomas kommer tillbaka till Libanon ska han slutföra några byggnadsprojekt samt förbereda arbetet med att få tag på en efterträdare till honom.

Tomas har tidigare haft uppdrag utomlands, han har varit fredskårist och bi-ståndsarbetare i Etiopien, Lesotho, Laos och Angola.

Han är glad för att Orsa kommun gett honom tjänstledigt för den här insatsen.

- Vi har flera här i kommunen som skulle kunna vara till nytta i återuppbyggnadsarbeten efter konflikter, konstaterar Tomas.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons