Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolv döda i Kinshasastrider

Annons

Rebelledaren Jean-Pierre Bemba uppges gömma sig på Sydafrikas ambassad i Kinshasa. Två dygns strider i Kongos huvudstad har krävt minst tolv dödsoffer.

På fredagen utfärdades en order att Bemba ska gripas. Han anklagas för högförräderi, baserat på att han "organiserat en milis och beordrat plundring".

Striderna mellan Bembas styrkor och regeringsmilitär inne i sjumiljonersstaden Kinshasa fortsatte på fredagen på andra dygnet. Våldet har enligt nyhetsbyrån AP krävt minst tolv liv.

Det som utlöste striderna är att den forne vicepresidenten Bemba har vägrat låta sin milis infogas i regeringsstyrkorna. Nu är han folkvald senator, men den åtalsimmunitet som titeln innebär kan komma att hävas av parlamentet.

Under tiden håller sig krigsherren undan på Sydafrikas ambassad, centralt i staden nära FN-styrkan Monucs högkvarter.

Under morgonen ekade stridsvagnseld i staden.

Ett 20-tal svenskar befinner sig i Kinshasa. Ambassaden håller regelbunden kontakt med dem och andra nordiska medborgare.

I torsdags evakuerades en svensk kvinna från en adress på Boulevard du 30 juin, där striderna är som värst.

På svenska ambassaden är man inte överraskad över att stridigheter blossat upp, trots att det varit lugnt i flera månader.

Striderna har snabbt fått internationella dimensioner. Granater rapporteras ha träffat Greklands och Spaniens ambassader i Kinshasa utan att några människor kom till skada. En granat ska också ha flugit över Kongofloden in i Kongo-Brazzaville. Även där, i huvudstaden Brazzaville, rapporteras bara materiella skador.

Omvärlden vädjar om lugn. EU:s utrikeschef Javier Solana uppmanar Bemba att ge med sig, men tycker också att president Joseph Kabila "måste förstå att han måste ge tid åt och uppföra sig korrekt mot oppositionsledarna".

TT

Mer läsning

Annons