Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolerans med reservationer

Annons

Tillmälen som "fundamentalist" eller "homofob" är vanliga i dag för den som inte övertygats om att en homosexuell livsstil är förenligt med kristet liv. "Patriarkal" är tydligen också en stämpel som går att använda.

På samma gång vet vi att förföljelse länge varit en vardag för många homosexuella. Varsamhet är viktigt men debattklimatet blir lätt infekterat.

Vi måste dock var och en ha vår fulla frihet att komma fram till även obekväma resultat i bibeltolkningen. Viktigt är då att på samma sätt som vi aldrig har rätt att diskriminera personer med avvikande sexualitet, inte heller har rätt att fundamentaliststämpla dem som inte accepterar könsneutrala äktenskap. På denna punkt anser jag att det från flera håll numera drivs en indoktrineringskampanj där blotta tanken, att äktenskapet bara är till för man och kvinna, inte ens får tänkas.

Att här sammanblanda troende människors övertygelse med övergrepp utförda av nynazistiska grupper, blir absurt. Det måste vara tillåtet att tro att det finns en fast

sanning, som berör alla områden av livet. Detta även om denna sanning blir att beröra människans innersta känslor, drifter och personliga identitet.

Fiender till "utvecklingen" tycks i dag vara de som håller fast vid en traditionell inställning i frågan.

I Sverige har vi också en tendens att tro att våra värderingar ska kunna tjäna som norm för omvärlden. Detta märks i flera vitt skilda frågor.

Att majoriteten av världens kyrkor avvisar en homosexuell livsstil är inget som enbart kan avfärdas som kulturskillnader eller att vi skulle ha nått fram till en högre grad av "mognad", som vissa vill göra gällande.

Varningar från de stora kyrkofamiljerna i världen har inkommit till Svenska kyrkans ledning med anledning av den händelseutveckling som äger rum. Vi bör ta dessa varningar på allvar!

En kyrka som inte har sina nervtrådar med övriga världens kyrkor intakta har inom kort förlorat sin kraft och trovärdighet! Kyrkans enhet måste här vara viktigare än enskilda gruppers önskemål.

Ordet tolerans har tyvärr, i en stor del av dagens debatt, enbart fått giltighet åt ett håll. Detta begrepp kunde kanske även få gälla i samspelet med dem som genom religiös eller annan grundad övertygelse inte kan gå med på det som ligger på agendan? Får man tro på en absolut sanning? Får man ifrågasätta ett könsneutralt äktenskapsbegrepp? Får man leva i enlighet med sin övertygelse?

Då den naturliga relationen mellan man och kvinna utdöms som "förlegade och nedärvda heteronormer" av en debattör som talar sig varm för frigörelse, ser vi en tolerans med reservationer. Där finns ingen plats för dem som tror att Gud givit människan spelregler att följa.

Att vara ödmjuk, kärleksfull eller förstående utesluter inte med nödvändighet en tro på att vår Skapare givit oss dessa spelregler för vårt eget allra bästa.

Det bör i sammanhanget betonas att det som här för tillfället betecknas som "homofobi" eller "fundamentalism", i en stor del av den övriga världen inte är något annat än helt vanlig kristendom.

HANS JOHANSSON

Mer läsning

Annons